Možda niste obratili pažnju na gestove drugih, ali oni nam mnogo toga mogu otkriti o nekoj osobi, jer nisu u pitanju slučajni pokreti već nesvesan način komunikacije. Na primer, ako muškarac iz vašeg okruženja često dodiruje, tj.namešta kravatu, to najčešće ne znači da je pedantan i uglađen već da mu je poljuljano samopozudanje i tim nesvesnim pokretom pokušava da ga povrati. Kad ste tužni, razočarani, ljuti ili depresivni, čak i pre nego što shvatite kako se zaista osećate, naši nesvesni pokreti vas mogu odati, tj. otkriti ono što pokušavate da sakrijete ili zamaskirate. Gestovi su svojevrsni način komunikacije koji funkcioniše bez reči i zato je potrebno dosta veštine za njihovo tumačenje. Francuski psiholog dr Žan Berže ističe da je tumačenje gestova složeno i da tom prilikom uvek treba uzeti u obzir konkretnu situaciju, kao i ličnost i karakter osobe. Ipak, postoji nekoliko opštih gestova koji sugerišu određeno ponašanje. Sledeći put kada razgovarate s nekim obratite pažnju na male signale koje nesvesno šalje.

Nestrpljenje
Osoba je oslonjena laktovima na radni sto, i dok sluša druge, drži olovku i neprestano je vrti prstima- Ovaj gest znači da ga apsolutno ne zanima ono što neko priča. Okrećući olovku, nesvesno sugeriše sagovorniku da bi voleo da vreme što brže prođe, tj. da on skrati priču i pređe na suštinu. Što brže vrti olovku, to je njegovo nestrpljenje veće.

Dosada
Ako neko drži spojene dlanove i priljubljene uz obraze, sa bradom koja se oslanja ili ne oslanja na šake, to otkriva nedostatak interesovanja za ono što osoba sluša, tj. znači dosadu. Kada je brada duboko spuštena i oslonjena na šake, to ukazuje na potpun nedostatak interesovanja i, štaviše, na pravo mučenje što smo prinuđeni da budemo na tom mestu u to vreme. Ali, u drugačijem kontekstu, ovaj gest može se protumačiti drugačije- kao signal partneru da želite fizički kontakt

Laganje
Osoba koja stavlja kažiprst na nos dok govori, nesvesno pokazuje da ne govori istinu. Pinokiju iz dečje priče nos je rastao svaki put kada bi nešto slagao, tako da možemo izvući zaključak da smo taj gest nesvesno preuzeli. Stavljanjem prsta na nos želimo da ga sprečimo da se izduži, samim tim pokaže da lažemo, odnosno da baš i ne želimo da otkrijemo istinu u potpunosti.

Rasejanost
Ukoliko osoba uvija pramen kose oko prsta naginjući glavu, to možemo protumačiti kao pad koncentracije i interesovanja, kao i njenu romantičnu i sanjalačku prirodu.

Stres
Ako osoba masira slepoočnice, to nam govori da je pod stresom. Masirajući ovaj deo lica želi da smanji pritisak koji oseća, što potvrđuje da ima veliku potrebu da se opusti.
Ukoliko su obe šake na sredini čela, ovaj pokret znači da je osoba doboko zaronjena u svoje misli, što ne mora biti u vezi sa stresom.

 Izvor: Sensa