Kreativna vizualizacija je zapravo umetnost korišćenja mentalnih slika i afirmacija radi unošenja pozitivnih promena u svoj život. Najjednostavnije, to je tehnika korišćenja sopstvene mašte da bi se kreiralo ono što se želi u životu. Vi je već primenjujete svakodnevno, u svakom trenutku. Jer to je čovekova prirodna sposobnost imaginacije. Sve što nam se dešava zapravo je ostvarenje naših vlastitih mentalnih slika, pozitivnih ili negativnih. Mnogi od nas su svoju moć kreativne vizualizacije koristili na relativno nesvestan, pa čak i negativan način.

Misao je fina, laka forma energije i prema tome veoma se brzo i lako menja. Jedan od zakona energije kaže da energija određenog kvaliteta ili vibracija privlači energiju sličnog kvaliteta ili vibracija. Misao i osećaj imaju sopstvenu magnetnu energiju koja privlači energiju slične prirode. Kada nešto stvaramo, to najpre stvaramo u formi misli. Misao ili ideja uvek prethodi ostvarenju. Ideja ili misao koju zadržavamo u sebi jeste energija koja će pokušati da privuče i stvori tu formu na materijalnoj ravni. Ukoliko stalno mislite na bolest, vi ćete se razboleti, ako verujete da ste lepi, postaćete lepi. Ovde vlada princip da nam se vraća sve što emitujemo u Univerzum. Što više pozitivne energije dajemo, to ćemo više pozitivne energije dobijati. Promena na površinskom nivou nastaje samo pozitivnim mišljenjem, ona zahteva ispitivanje, otkrivanje i menjanje naših najdubljih, najosnovnijih stavova prema životu. U tom procesu otkrićemo načine na koje smo sami sebe kočili u postizanju zadovoljstva i sadržajnosti u životu, a sve zbog naših strahova i negativnih koncepata. Ovi ograničavajući stavovi mogu da se otklone kreativnom vizualizacijom, a oslobađeni od njih osetićemo prirodno stanje sreće, radosti, ispunjenosti i ljubavi.

Najmoćnije što možete učiniti da promenite svet jeste da sopstvena verovanja o prirodi života, ljudima i stvarnosti promenite u nešto pozitivnije i da počnete da se ponašate u skladu sa tim. Jedina ograničenja našem zdravlju, lepoti, energiji, vitalnosti i sreći proističu iz samoformiranih blokada, iz sopstvenog otpora lepoti života zasnovanom na strahu i neznanju. Zračeći energiju ljubavi, stvaramo mesto za još veći prijem te energije.

PageBreak

Povezivanje sa izvorom ljubavi

Svakako, najvažniji uslov za uspešno ostvarivanje kreativne vizualizacije jeste da iskustvo dolazi iz "izvora". A izvor je beskrajna ljubav, znanje i energije Univerzuma. Dodir sa sopstvenim višim bićem karakteriše dubok osećaj znanja i sigurnosti, moći, ljubavi. Neophodno je, takođe, da preispitate svoja verovanja i vidite da li ste povučeni zato što dovoljno ne verujete u univerzalno dobro. Veoma važan deo procesa jeste programiranje prosperiteta. To znači svesno zauzimanje gledišta da je Univerzum izvor izobilja, te da smo svi prirodno bogati i u materijalnom, i u spiritualnom pogledu.

Zamislite svet kao izvanredan raj u kome svi koje susrećete poput vas dobijaju sve bogatstvo i obilje. Ono što u početku može da izgleda zapanjujuće ili nemoguće za naš racionalni um, postaje sasvim razumljivo kada počnemo da učimo i vežbamo temeljne koncepte ove tehnike. Ako naučite da se duboko opustite i primenjujete krea­tivnu vizualizaciju, moći ćete da ostvarite daleko efektnije promene u životu nego što biste to učinili razmišljanjem, brigom, planiranjem ili pokušajima da manipulišete stvarima i ljudima. Kada su vam telo i um duboko opušteni, moždani talasi se menjaju, postaju sporiji. Ovaj dublji, sporiji nivo zove se alfa nivo.

Dokazano je da je alfa nivo veoma zdravo stanje svesti, jer se u njemu odmaraju i telo, i um. Naročito je preporučljivo da redovno svakog jutra kada se probudite i svake večeri pre spavanja petnaest minuta odvojite za kreativnu vizualizaciju. Ovo su periodi kada je ona najefikasnija, pošto su tada um i telo duboko opušteni i receptivni. U kreativnoj vizualizaciji postoji receptivan i aktivan način. Pri receptivnom jednostavno se opustimo i dozvolimo likovima i utiscima da naviru bez posebnog zamišljanja detalja. A pri aktivnom svesno biramo i zamišljamo ono što želimo da vidimo ili stvorimo.

PageBreak

Kako ostvariti kreativnu vizualizaciju

Jedan od četiri osnovna koraka za efektivnu kreativnu vizualizaciju jeste pre svega postavljanje cilja. Vaš cilj može biti bilo kog nivoa - fizičkog, emocionalnog, emotivnog ili duhovnog. Možete raditi na bilo kom nivou i svi će pokazati rezultate. Sledeći korak je da stvorite jasnu ideju ili sliku o kojoj ćete razmišljati u sadašnjem vremenu, kao da već postoji.

Treći korak podrazumeva da razmišljate često o vašoj ideji, ali na lak, blag način. I na kraju da vašem cilju date pozitivnu energiju uz pomoć pozitivnih izjava, tj. afirmacija. Afirmacije su jedan od najvažnijih elemenata ove tehnike. To su jake, pozitivne izjave da nešto već postoji. One su način učvršćivanja onoga što zamišljate. Mogu da se primenjuju u mislima (nemo), glasnim izgovaranjem, zapisivanjem ili čak pevanjem odnosno pevušenjem. Što češće birate pozitivne izražajne reči i koncepte, to ćete pozitivniju stvarnost sebi stvoriti. Kod korišćenja afirmacija naročito obratite pažnju da ih izgovarate u sadašnjem vremenu. Izražavajte ih na najpozitivniji način. Afirmacije su efikasnije ukoliko su jednostavnije, kraće i jasnije. Takođe, uvek birajte one za koje smatrate da su prave za vas. Stalno imajte na umu da stvarate nešto novo i sveže. Namena afirmacija nije da deluju suproto vašim emocijama niti da da ih promene. I na kraju, kada koristite afirmacije, pokušajte da što je više moguće stvorite osećaj vere da su one stvarne.

Tri neophodna elementa koja određuju koliko će kreativna vizualizacija biti uspešna jesu:

  • želja (potrebno je posedovati stvarnu želju da imate ili stvorite ono što ste izabrali kao predmet vizualizacije)
  • vera (što više verujete u odabrani cilj i mogućnost njegovog postizanja, to ćete ga lakše i postići)
  • prihvatanje (morate biti voljni da prihvatite i uzmete ono što tražite)

Kreativnu vizualizaciju možete primeniti na raznovrsnim poljima kao što su: zdravlje, obrazovanje, posao, sport, umetnost... Možete je koristiti kao sredstvo za stvaranje i održavanje dobrog zdravlja. Jer jedan od osnovnih principa holističkog zdravlja kaže da fizičko zdravlje ne možemo odvojiti od svog emocionalnog, mentalnog i spiritualnog stanja. Svi nivoi su međusobno povezani a stanje bolesti uvek je odraz konflikta. Postoji stalna komunikacija između uma i tela. Kreativna vizualizacija je i način na koji sprovodimo tu komunikaciju. Ona je proces stvaranja pozitivnih misli i likova u komunikaciji s našim telom, umesto negativnih, ograničavajućih bukvalno „bolesnih". Bolest je poruka da naši koncepti moraju da se menjaju ili da neki unutrašnji problem traži rešenje. Umirite se što je više moguće, slušajte unutrašnji glas i upitajte koja je poruka ili šta morate razumeti u takvoj situaciji.

Kreativna vizualizacija je savršeno sredstvo za isceljenje pošto zadire pravo u izvor problema - vaš mentalni koncept i likove. Počnite da zamišljate i afirmišite kako ste savršeno zdravi, vidite vaš problem kao potpuno rešen i izlečen. U mnogim slučajevima vizualizacija je sama po sebi efikasna terapija.

PageBreak

Praktična primena

Kreativna vizualizacija je odlična za rešavanje svih fizičkih problema koje imate. Na primer, ukoliko smatrate da imate višak kilograma, uradite dve stvari. Kroz afirmacije i energiju ljubavi počnite da volite i cenite sebe kakvi jeste. A zatim kroz kreativnu vizualizaciju i afirmacije počnite da stvarate novog sebe: vitki ste, u formi, zdravi i srećni. Na ovaj način možete da radite na svakom problemu u vezi sa viđenjem sebe. Jedna od prvih stvari koju treba da uradite kada počnete sa kreativnom vizualizacijom jeste da stvorite svetilište unutar sebe, gde možete da se povučete kada god poželite.

To će biti idealno mesto za opuštanje, mir i sigurnost, ono je baš onakvo kakvo želite. Sklopite oči i opustite se u udobnom položaju. Zamislite da se nalazite u izuzetno lepoj okolini. To može biti bilo koje mesto koje vam prija, u polju, na vrhu planine, pored mora... Bitno je samo da vam je tu udobno, lepo i mirno. Zatim uradite sve što želite da to mesto još više liči na dom i bude još udobnije za boravak. Možda ćete želeti da tu izgradite kuću ili zaklon, ili da ga samo okružite zlatnim svetlom zaštite i sigurnosti, ili pak da ustanovite ritual koji bi ga označio kao nešto posebno. Od sada, to je vaše lično unutrašnje svetilište, gde se možete vratiti u svako doba. Uvek ćete osetiti da je boravak tamo isceljujući i opuštajući. Možda će se vaše svetilište s vremena na vrema spontano menjati, ali obavezno treba da zadrži primarne kvalitete: mir, opuštenost i apsolutnu sigurnost.

Jednostavna i izvanredno efikasna vežba koju možete primenjivati jeste tehnika ružičastog mehura. Izvodi se na sledeći način. Udobno se smestite, sklopite oči i duboko dišite, polako i prirodno. Zamislite što jasnije ono što biste želeli da se ostvari. Zamislite da se već ostvarilo. Zatim u mislima to zaokružite ružičastim mehurom, postavite svoj cilj u mehur. Ružičasta asocira na srce, ako vibracija ove boje okružuje sve što vizualizirate, doneće vam samo ono što je u savršenom skladu sa vašim bićem. Treći korak je da mehur s vašom izjavom oslobodite i zamislite kako se udaljava u Univerzumu. Sada pluta Univerzumom, privlači i sabira energiju za svoju manifestaciju.

Kada primenjujete kreativnu vizualizaciju, biće od velike koristi da vodite dnevnik o tome. U njemu možete da zabeležite omiljene afirmacije, napravite spisak načina kako svoju energiju možete da emitujete u svet i drugima oko sebe. Možete napraviti listu svega što ste uspešno radili u nekom periodu života. Njen smisao je da priznate sebe i svoje sposobnosti, što će vam dati više energije za nova postignuća. Napravite i listu svega na čemu ste zahvalni. Izrada i stalno dopunjavanje ove liste može vam stvarno otvoriti srce. Takođe, razvija osećanje za prosperitet i izobilje na svakom nivou, a time i vašu sposobnost da ih manifestujete.

Napravite spisak svojih kvaliteta. Zabeležite sve načine kojima sebi možete činiti dobro. Takođe, napišite imena ljudi koje poznajete, a kojima je potrebno isceljenje ili pomoć bilo koje vrste. Zapišite posebne afirmacije za njih. U dnevnik unesite ideje, planove ili snove za budućnost, čak i kada vam njihovo ostvarenje deluje neverovatno. Možda će vam u početku biti teško da odvojite nekoliko minuta dnevno, ali s vremenom ćete ustanoviti da ste na taj način mnogo uradili na unutrašnjem planu i da je to vrednije od vremena i energije koju biste potrošili na spoljnom planu.

Kreativna vizualizacija ne može da se koristi u loše svrhe, ona se primenjuje u skladu sa najvišim ciljevima i namerama i za najveće dobro čovečanstva. Važno je napomenuti i da se ova tehnika ne može koristiti za "kontrolu" ponašanja drugih. Vizualizacija nam daje savršeno sredstvo da se proširimo van naših uloga i stereotipa. Ona nije samo tehnika već u krajnjem slučaju stanje svesti. To je svest u kojoj duboko shvatamo da smo mi stalni tvorci našeg Univerzuma i da u svakom trenutku preuzimamo odgovornost za to. Mi nismo odvojeni od Univerzuma, mi smo božanski izraz kreativnog principa na ovom nivou postojanja. Ne može se javiti nedostatak ili nestašica onoga što moramo da postignemo i privučemo, u sebi posedujemo potencijal za sve. Manifestacija kroz kreativnu vizualizaciju jeste proces ostvarivanja i pojavljivanja našeg božanskog potencijala na fizičkom planu.

Literatura: Škati Gavejn, "Kreativna vizualizacija"