Sve više ljudi u savremenom društvu suočavaju se sa anksioznošću, osećajem napetosti koji može nepovoljno da utiče na kvalitet života, kao i na fizičko i mentalnozdravlje. Dr Vesna Tepšić Ostojić, psihijatar sa VMA, u emisiji RTS Ordinacija pričala je o simptomima anksiozosti, napadu panike, ali i o zanimljivim alatima i tehnikama koji nam mogu pomoći da smanjimo zabrinutost i napetost.

"Osobe koje su anksiozne žive u budućnosti, žive u strahu od budućnosti. Najbolja stvar koju bilo ko može da uradi za sebe jeste da živi u sadašnjosti." - istakla je dr Vesna Tepšić Ostojić.

Živeti u sadašnjem trenutku nije odluka koju možemo da donesemo preko noći, a zatim da je sprovedemo u realnost. To je veština srećnog života koja se vežba, uči i razvija. Život u sadašnjosti možemo osvestiti uz zanimljivu tehnikušarenihpapirića koju je doktorka objasnila na sledeći način:

"Nabavite ili isecite tri papirića koji su različite boje, možete da ih ukrasite. Nabavite tri providne tegle i svako veče na jedan papirić napišite - "Danas mi se desilo lepo..."; pa navedite tri stvari. Na drugi papirić napišite "Ponosna sam na sebe...", pa navedite, a na treći odgovorite na pitanje "Zbog čega sam zadovoljna danas..."

Psihijatar sa VMA istakla je da su te lepe stvari zapravo sitnice, male lepe stvari koje život znače i u kojima uživamo, poput pesme ptica. Objasnila je da se često plašimo velikih stvari koje se možda nikada neće ni dogoditi, a zaboravljamo da uživamo u čarobnim sitnicama.

Ispisamo papiriće stavljamo u tri različite tegle, a onda - "Odredimo neki trenutak samo za sebe, na primer, nedelja popodne. Skuvamo čaj, kafu, limunadu, i uzmemo svoje tegle i prođemo tu nedelju i iznenadimo se i shvatimo da "nije moj život samo katastrofa"; "ne dešavaju se meni samo loše stvari"; "ja ne trebam da iščekujem samo grozno..."

Doktorka Vesna Tepšić Ostojić, psihijatar sa VMA, napomenula je da je nemoguće da živimo savršen život, to niko ne živi.

Ipak, možemo videti da u našem životu zaista postoje divne stvari ubog kojih vredi da se radujemo i na kojima možemo da budemo zahvalni. Zato neka tehnika šarenih papirića bude vaša nova pozitivna rutina koja će vam ulepšati jedno nedeljno popodne, umiriti vas i doneti vam duh sreće i optimizma.