Veza sa narcisom može biti toksična, iscrpljujuća i negativno uticati na mentalno zdravlje i samopouzdanje osobe. U početku je to odnos koji izgleda savrđšeno, on je šarmantan, zabavan, dobar, a kada mu se prepustite, uskoro otkrivate da se iza maske krije sebična osoba kojoj je bitno samo da ispuni svoje potrebe i zamisli. Narcis je osoba koja nikada ne prihvata kritiku,ne preduzima odgovornost, ima visok ego i okružuje se isključivo ljudima od kojih očekuju da taj ego hrane.

Narcisima je potrebno da budu u vezi, očekuju da će se partner pobrinuti za njihove potrebe. Vole da kontrolišu sve, a takođe svesno ili podsvesno traže nekoga ko bi mogao da ih sluša i ispunjava njihove hirove. Takvim ljudima vole da manipulišu.

Ukoliko se nađete u kontaktu sa narcisom i primetite njegovu igrau, razoružajte ga sa sledećih 5 rečenica:

1. "Ne." - Ovo je prva stvar koju možete reći da razoružate narcisa. Mnogima je teško da kažu "ne", iz straha da ih druga strana više neće voleti, prihvatati, pa govore "da" i kada to ne misler. Naučite da kažete ne, posebno narcisoidnim i manopulativnim ljudima.

2. "Žao mi je što si tako mislio." - Zapamtite da su njihova osećanja njihova, a ne vaša. Ako su narcisi ljuti jer su mislili da morate nešto da učinite za njih, a vi to niste planirali, samo recite: "Žao mi je što si tako mislilo".Pokasžite im da kod vas ne mogu da izazovu lažan osećaj krivice.

3. "Ne želim da pričam o tome sada." - Ako pokušate da razgovarate sa narcisom i to mu se ne dopada, on će promeniti temu i izbeći vašu. Neće želeti da priča o svojim greškama, problemima i stvarima koje mu mogu povrediti ego. Ne želi da se pažnja usmeri na njegovo ponašanje. Zato, ako pokuša sve da izokrene i prebaci temu, kao i krivicu na vas, otvoreno recite: "Ne želim sada da pričam o ovome, ima još stvari koje me muče, o kojima želim da razgovaram."

4. "Ja sam, samouveren i uporan." - Narcis verovatno neće želeti da čuje da sebe smatrate jakom osobom. On će najverovatnije pokušati da vas odvrati od takvih razmišljanja, pa je važno da nastavite da radite na svom samopouzdanju. Ako narcis pokušava da izazove vaša osećanja ili promeni vašu stvarnost, pokušajte da ne reagujete na njihove postupke. Budite oprezni i zapamtite da ste jaki, samouvereni i uporni. Ponovite ovo sebi ili mirno razgovarajte o tome sa narcisom. A ako usledi negativna reakcija, samo je ignorišite.

5. "Ne prihvatam tvoje iskrivljene misli o meni." - Narcis će na sve moguće načine pokušati da vas ubedi koliko ste slabi, preterano emotivni, preosetljivi itd. Međutim, ne morate da shvatate njegove reči ozbiljno. Možda ima svoje pogrešne stavove ili lukave taktike i manipulativne trikove. VVaše je da ostanete dosledni sebi i pokažete da i dalje verujete u sebe i imate samopouzdanje.

Ukoliko imate odnos sa narcisom koji loše utiče na samopouzdanje, kvalitet života i sreću, distancirajte se od takve osobe. Neka vas u životu okružuju dobri i pozitivni ljudi.

Izvor: Sensa