Narcisoidni poremećaj ličnosti imaju ljudi koji uvek teže da budu u centru pažnje - njima je potrebna publika, i ne biraju sredstva da je dobiju. Sa druge strane, narcisi mogu delovati izuizetno šarmantno, zavodljivo, komunikativno, odaju utisak samopouzdane osobe koja zrači posebnom energijom. Ali. kada uđete u vezu sa narcisom, polako prestajete da budete svoji, shvatate da vi nosite ceo odnos na leđima i da je svrha svega kako udovoljiti narcisu.

Zašto neke žene često privlače narcisi? Ove osobine vas čine magnetom za ovakve ljude:

- Preuzimate tuđu odgovornost
- Fokusirate se na partnerova osećanja, ali ne i na svoja
- Prilikom donošenja odluka stavljate na prvo mesto interese drugih ljudi
- Vi ste veoma posvećena osoba, sami savladavate teškoće i veoma ste uporni
- Lako se prilagođavate svom okruženju

Navedene osobine formiraju se u ranom detinjstvu, posebno ako vas odgajaju narcisoidni roditelji. Narcisi očekuju da partner u odnosu igra jednu ulogu, odnosno da dobro obavlja svoj posao osobe u čijem životu narcis uvek ima glavnu poziciju i sva pažnja je fokusirana na njega. Narcis će biti zadovoljan sve dok se ponašate onako kako on želi, postupate u skladu sa njegovim željama, a kada pokušate da promenite pravac delovanja i više se posvetite sebi ili drugima, manipulativnim tehnikama pokušavaće da vas vrati u svoju zamku.

Ovakav odnos može biti toksičan, počinjete teško da se suočavate sa emocijama i rešavate sukobe. Narcis je "majstor" kada je reč o narušavanju samopouzdanja, počinjete da sumnjate u svoje kvalitete, osobine, sposobnosti - počinjete da gubite sebe.

Zbog činjenice da vas ne vide kao osobu, već kao pogodan objekat, gubite ideju o sopstvenom značaju. Počinjete da verujete da je vaša vrednost zasnovana na vrednosti koju određuje vaš partner. Kako odnos sa narcisom ne bi negativno uticao na vaše mentalno zdravlje i emocije, neophodno je da postavite granice. Jasno pokažite narcisu da ne može da radi ono što hoće, da ne može prema vama da se ophodi kao objektu koji ispunjava njegove želje, jasno pokažite da ste naučili da kažete "NE".

Otvoren akomunikacija je ključ da se ovakvi odnosi reše, da pokušate nešto da ispravite, ali ako primetite da nema pomaka, vreme je da odete. Odnos koji vam ne donosi ništa dobro, koji vas ugrožava, čini da se loše osećate, nije vredan vaše pažnje i truda.

Raskid sa narcisom može biti težak i bolan, ali morate zatovirtii nešto staro i loše kako bi u život ušlo nešto novo i dobro. Koliko god ova promena bila teška, napravite korak ka pravom "ja"! Razvijajte zdrave odnose ne samo sa drugima, već i sa sobom. Počnite d avolite i poštujete sebe - promenom percepcije o sebi promenićete svoj život! Takođe, kada naučite da volite sebe i slušate svoje srce, manje su šanse da ćete pružiti novu priliku manipulativnom narcisu.

Izvor: Sensa