Popularni ruski psiholog Mihail Labkovski inspiriše svojim citatima o životu, odnosima, autentičnosti. Njegovi saveti su fokusirani i na sindrom "odložene sreće" koji je prisutan kod mnogih,. "Biću srećna kad smršam; "živeću potpuno kada nađem partnera"; "moj život će biti super kada promenim posao"... Svoju sreću odlažemo svakodnevno, umesto da se oslonimo na ono što je stvarno, da osvestimo prilike i lepote koje trenutno imamo - sada i ovde.

"Pored rešavanja beskrajnih zadataka, ne dozvoljavamo sebi da budemo srećni iz raznih razloga", istakao je psiholog.

Mihail Labkovski je naveo pet razloga zašto se to dešava i kako da se oslobodimo ovog uverenja koje nas sabotira:

"1. Navika razmišljanjanja o lošem - Ovo je priča o čaši koja je poluprazna. Navika da mislite da je puna je vaš izbor, sama čaša na to ni na koji način ne utiče.

2. Prilog uz gradivo - Sve dok mislite da sreća zavisi od novca, vitke figure, lepog života ili velikog broja pratioca, sami mu blokirate put u svoj život.

3. Ogorčenost se nalazi unutra - Ogorčeni smo na roditelje, partnere, prijatelje, kolege i uopšte sve okolo. Nesebično negujemo ove pritužbe i tako živimo život žrtve koja je "tako nesrećna".

4. Crna zavist - Ovo je način da se ocrne dostignuća drugih. Zajedno sa njom uvek postoji radost zbog neuspeha drugih ljudi. I jedno i drugo ukazuje na to da ste emocionalno zavisni od onih oko vas. Ali njihovi uspesi i greške ne bi trebalo ni na koji način da utiču na vaš život.

5. Pronalaženje razloga da ne budete srećni - To se dešava nesvesno, ali vas stalno nešto ometa: događaji u svetu, odluke i mišljenja drugih ljudi, životne okolnosti itd. "

Izvor: Sensa