Telo nam često šalje signale koje mi ignorišemo, a mogu nam otkriti puno o našem mentalnom i fizičkom zdravlju. Kvalitet sna je presudan za zdravlje i energiju, ali mnogi ljudi se suočavaju sa nesanicom ili se probude usred noći iznenada.

U Kini postoji čak i posebna teorija - Shen, koja objašnjava cikluse našeg sna, u zavisnosti od misli, svesti i mentalnih funkcija. Shen, ili duhovni um, omogućava našem unutrašnjem biću da se poveže sa spoljnim svetom, a spoljašnjem svetu sa unutrašnjim bićem. Prema ovoj teoriji, naš um i telo treba da funkcionišu u skladu sa prirodnim ritmom. Kada se on poremeti, to ukazuje na neka nepovoljna stanja u fizičkom i mentalnom zdravlju.

Prema nekim tvrdnjama, buđenje iz sna tokom noći može da znači da ste zabrinuti, ili da imate veliki teret koji vas opterećuje i uznemirava. Do buzđenja može doći i zbog energije pluća i osećaja tuge, jer zapravo na ovaj način naša podsvest, "unutrašnje ja", želi da komunicira sa nama. Kako navodi kineska medicina, ako se budite tokom noći, telo i um šalju poruku da morate da se oslobodite nagomilanog tereta.

Vreme u koje se budite takođe možeukazati zašto se to dešava, pa tako:

Buđenje odmah nakon prvog sna može ukazivati da ste pod stresom ili da se suuočavate sa simptomima anksioznosti. Potrebno je da se opustite, relaksirate, da vežbate pozitivno razmišljanje i negujete lepe misli koje će pomoći da se na prijatan način vratite u san .

Buđenje između 1 i 3 može ukazati na teške emocije, odnosno emotivno opterećenje. Možda je potrebno da nekome oprostite ili da vi zatražite od nekoga oproštaj. Ukoliko se probudite i ne možete da zaspite, provajte da praktkujete vežbe disanja.

Buđenje pred zoru, odnosno posle 5 ujutru ukazuje da napetost dolazi iz creva i stomaka, kao i da je važno da se rešite emotivnog opterećenja koje vas pritiska.

Izvor: Sensa