Komunikacija je proveren način da zavirite u um i srce većini ljudi, ali postoje neke taktike koje nas mogu uvesti u zabludu, prikriti realnost ili nam se učiniti u redu, a da nismo zavirili ispod površine. Neke fraze nam deluju bezopasno, ali one su zapravo manipulativne.

Kada čujete sledeće 4 fraze u komuniakciji, budite na oprezu protiv manipulacije:

1. "Pogrešno si razumeo"
Kada manipulator napravi grešku u kojoj je uhvaćen, moguće je da će koristiti ovu afirmaciju. Na taj način navodi žrtvu da sumnja u svoj sud. Formulacija može biti nešto drugačija, ali će u svakom slučaju pokušati da ubede žrtvu da su njeni zaključci pogrešni. Najčešće se iza toga krije pokušaj da preokrenu situaciju u svoju korist, iznesu svoju verziju "istine" kao jedinu ispravnu, a svoje argumente proglase apsurdnim. Ovakav vd manipulacije obično se naziva gaslighting, i veoma je opasan po mentalno zdravlje žrtve.

2. "Glupo je što si se uvredio."
Manipulatori se vešto trude da upravljaju tuđim emocijama. Takvi ljudi u početku mogu da budu brižni, pažljivi, puni razumevanja, a onda bez ikakvog razloga postanu grubi, okrutni, koriste teške reči. Na taj način proveravaju koliko je žrtva privržena. Čim žrtva počne da bude ogorčena, uvređena, njena osećanja će odmah biti obezvređena, a kao odgovor mogu pasti optužbe za zahtevnost, preteranu osetljivost, detinjasto ponašanje ili ulivanje krivice za sopstvene emocije.

3. "Ni ti nisi savršen!"
Ovo je samo pokušaj da se „preskoči“ važan razgovor. Na kraju krajeva, najbolja odbrana je napad. Najverovatnije, osoba jednostavno ne želi da čuje šta pokušavate da mu prenesete. Ova fraza može biti želja da se odgovornost prebaci na ramena drugih ljudi, pokušaj da se naglasi nedostaci ili da se pronađe slaba tačka, obezvredi druga osoba i natera vas sumnjate u sebe. Što je žrtva slabija i nesigurnija, to je lakše njome manipulisati

4. "Samo se šalim."

Neprimerenim šalama, podsmehom, manipulatori najčešće prikrivaju svoju agresivnost, a istovremeno ispituju prisustvo bolnih tačaka. Nakon uvrede, može dodati fraza "ovo je samo šala" kako bi se žrtva osećala krivom za svoje emocije. Takvom frazom pokušavaju da opravdaju svoje ponašanje. U takvom trenutku važno je ne čekati da šale prestanu, već dati odlučno suprotstavljanje. Jasno je reći da takvo ponašanje ne liči na šalu i da je neprihvatljivo, a vi ste spremni da prekinete komunikaciju sledeći put nakon takvih radnji

5. "Izvinio sam se/izvinila sam se"
Ako osoba veruje da je samo izvinjenje dovoljno da izgladi sukob, a zatim ponovo nastavi da vređa i da vas povređuje, treba da razmislite o ovom odnosu. Najčešće je takva fraza pokazatelj poverenja manipulatora da će se situacija razvijati prema njegovom scenariju. Ponekad ovom frazom manipulator može pokušati da se pokaže kao uvređena ili ranjena strana. Ne upasti u mreže manipulatora je mnogo lakše nego što se čini. Dovoljno je na vreme primetiti opasne fraze, taktike ponašanja i kompetentno odgovoriti na njih. U teškim situacijama preporučljivo je potpuno prekinuti komunikaciju sa potencijalnim manipulatorom.

Izvor: Sensa