Suočavanje sa izazovima, usponima i padovima, sve to je deo života. Koliko će brzo prođi takve krize, često i uglavnom zavisi samo od nas. Da li ćemo pronaći rešenje za njih, zavisi od načina na koji posmatramo stvari. Ako se dogodi problem i mi ga posmatramo kroz prizmu negativnosti, čini nam se da je sve crno i negativno, očajavamo, razmišljamo kako se dogodilo nešto što jeloše, mi trošimo naše vreme i energiju, nismo aktivni, ne nalazimo rešenje. Sa druge strane, kada posmatramo život kroz pozitivanstav, u sadašnjem trenutku, bez onoga što je bilo i što će biti, šanse da izađemo iz ove situacije sve više se povećavaju.

Kada se pojave problemi prva stvar koju nam donose jeste briga. Neki ljudi su zabrinuti nekoliko minuti, sati ili dana, a onda deluju, dok neki ostaju u toj fazi zabrinutosti, javlja se anksioznost, konfuzija i strah. Najčešće se ovo događa kada projektujemo slike u svojoj glavi, dodavajući na negativnu situaciju dodatnu nevolju, smatrajući da će biti sve gore.

Kako se osloboditi nagomilene brige kada se suočimo sa problemima da bismo mogli da dođemo do rešenja? Kako da osvestimo da nam briga ne donosi ništa dobro? Takve savete daje nam pisac Ekart Tol, autor bestselera za lični razvoj. Pročitajte njegova 4 važne poruke koje će pomoći da se rešite briga:

1. "Psihološko stanje straha je odvojeno od svake konkretne i istinske neposredne opasnosti. Dolazi u mnogim oblicima: nelagodnost, zabrinutost, anksioznost, nervoza, napetost, strah, fobija itd. Ova vrsta psihološkog straha je uvek od nečega što bi se moglo dogoditi, a ne od nečega što se sada dešava."

2. "Glas u vašoj glavi takođe stvara ogromnu količinu problema koji zapravo i nisu problemi. To su samo stvari koje se još nisu dogodile, stvari koje bi se mogle dogoditi sutra ili sledeće nedelje. Slušanje nestvarnih problema ima drugo ime: zabrinutost. To radi glas u tvojoj glavi. To je kada kažemo u sebi "a šta ako". To uznemirava, muči vas i više ne možete da osetite radost života.

3. "Šta će ostati od svih strahova i želja povezanih sa vašom problematičnom životnom situacijom koja vam svaki dan zauzima najviše pažnje? Crtica, duga jedan ili dva centimetra, između datuma rođenja i datuma smrti na vašem nadgrobnom spomeniku."

4. "Briga znači da vas um kontroliše. Briga je uvek besmislena. Rešenje nikada ne izlazi iz brige."

Izvor: Sensa