Šta prvo uradite kada se pojavi problem? Većina ljudi počinje da razmišlja šta će se dogoditi, šta će krenuti po zlu, kako ovou situaciju odmah rešiti, šta ću izgubiti... Mislimo da automatskim razmišljanjem o problemu i opsesivnim mislima nešto činimo, da pokušavamo da rešimo taj problem, a zapravo smo u zabludi.

U susretu sa životnim izazaovom moguće je da će se javiti strah, anksioznost, pesimizam, ali to će samo uzrokovati gomilanje problema i nećete se pomeriti sa mrtve tačke. Kako ovo stanje prevazići? Kako se osloboditi napornih misli, a istovremeno rešiti problem?

Ekart Tol, filozof modernog vemena i pisac knjiga za samopomoć od kojih je najpoznatija "Moć sadašnjeg trenutka" objašnjava šta prvo treba da uradimo kada se pojavi problem:

"Razmišljajući, ne rešavate probleme - misleći, vi ih stvarate. Rešenje uvek dolazi kada izađete iz razmišljanja i uđete u stanje Tišine i apsolutnog Prisustva, makar samo na trenutak. Onda malo kasnije, kada vam se misao vrati, odjednom se javlja kreativni uvid koji ranije nije postojao. Ostavite preterano razmišljanje, pa ćete videti kako se sve okolo menja."

Naučite da se umirite kada se pojavi problem, dišite duboko, pokušajte da se osamite i boravite u tišini, osvestite sadašnji trenutak. Pokušajte da ispraznite svoj um od negativnosti i svih opterećenja. Tada se mogu pojavirti rešenja, možete osvestiti svoje sposobnosti i steći nove uvide. Ovo je mnogo efikasniji metod rešavanja problema od preteranog razmišljanja.

Izvor: Sensa