Kada uđemo u https://sensa.mondo.rs/licni-razvoj/life-coach/a35125/Kome-u-zivotu-treba-oprostiti.html, shvatamo da smo mnoge stvari mogli jednostavnije, drugačije, da smo često sami sebi komplikovali i otežavali. Iskustvo pokazuje da se većina naših briga i strahova nikada ne ostvari, ali mi i dalje brinemo i prepuštamo se negativnosti.

Zrelost i godine nas uče da je ipak moglo drugačije, ali nikada nije kasno za učenje nečeg novog ili za promenu. Takođe, greške su tu da bismo učili i iz njih rasli. Donosimo vam spisak od 20 životnih lekcija koje je podelio Ris Džek, motivacioni bloger čiji tekstgovi inspirišu ljude širom sveta.

1. Naučite nešto novo svaki dan - Učenje nikada ne prestaje. Trebalo bi da budete spremni da dodajete i primenjujete nova znanja svakog dana.

2. Stvari se mogu promeniti i menjaju se veoma brzo. Budite spremni - Pazite na ono što se dešava oko vas i ne gubite iz vida ono što želite da postignete.

3. Uživajte u vremenu provedenom sa svojom porodicom.

4. Napravite jasan plan za svoje mentalno zdravlje - Kada ste bili na mračnom mestu, shvatate koliko su važni dobar plan i čvrst sistem podrške.

5. Nemojte biti previše strogi prema sebi. Naučite i idite dalje - Važno je znati kada sebi oprostiti i kako naučiti iz svojih grešaka i osigurati da se one više ne ponove.

6. Budite iskreni - Kada ste zaista iskreni, nivo poverenja raste i vaši odnosi se poboljšavaju.

7. Ima više u životu od ovoga - Kada sam konačno uložio svoje vreme van svog normalnog, počeo sam zaista da shvatam ko sam i gde želim da idem u životu.

8. Sredi svoju jutarnju rutinu - Pomaže da budete produktivni tokom celog dana i postignete uspeh.

9. Počnite da zapisujete stvari - "Kada sam otkrio prednosti koje fizičko zapisivanje mojih misli i ideja u svesku ima na moju mentalnu jasnoću i kreativnost, učinio sam to osnovnim delom svog života. Uvek nosim svoju svesku gde god da sam."

10. Putujte što češće i što dalje možete - Najbolji način koji znam da proširite svoj um i date sebi novi pogled na svet jeste da krenete na putovanje.

11. Dajte ne očekujući da dobijete bilo šta zauzvrat - Pomozite ljudima da ostvare veze koje će im dati vrednost koja im je potrebna i ne očekujte ništa zauzvrat.

12. Pronađite ono na čemu ste zahvalni - "Skoro svako jutro dok sam na putu na posao ili u teretanu, sedeću i razmišljam o tri stvari na kojima sam zahvalan, malim ili velikim."

13. Ne gubite vreme na pogrešne ljude - Ne trošite vreme pokušavajući da se drugima dopadnete, da ih impresionirate. Okružite se samo ljudim akoji vas cene.

14. Preuzmite odgovornost za sve - Sve što se dešava u vašem životu je direktan rezultat onoga što ste uradili ili niste uradili.

15. Preduzmite akciju izvan svoje zone komfora - Pomerite granice, izađite iz svoje čaure, to je jedini način da počnete da rastete.

16. Budite strpljivi - Da biste videli rezultate, neophodno je da radite na svom strpljenju.

17. Uživajte u malim trenucima u životu - Cenite one male trenutke koji vam donose radost i čine da se osećate sjajno, čak i u najstresnijim danima.

18. Govorite, ili će drugi govoriti umesto vas - Ako ne iznesete svoje mišljenje i ne iznesete svoje misli, nemojte se uznemiriti kada neko drugi to učini i morate se suočiti sa rezultatima.

19. Radite na samopouzdanju, budite svoji - Nijedna od ovih lekcija ne znači ništa ako na kraju dana niste sigurni u sebe i svoje sposobnosti. Svakodnevno ponavljajte sebi - "Možeš ti to!"

20. Ne plašite se da započnete nešto novo - Niko nikada nije postigao ništa vredno a da nije imao hrabrosti da istupi i krene novim putem. Ponekad vredi rizikovati.

Izvor: Sensa