Ukoliko se zagledamo u naše pretke i stare mudrace, možemo puno novih stvari od njih naučiti. Životne lekcije koje su se davale vekovima unazad i danas možemo iskoristiti, jer se i one baziraju za postizanje najvrednijeg - mira, ljubavi i sreće. Donosimo vam 3 tajne za sreću drevnih mudraca koje vam mogu promeniti život na bolje:

1. Ne nervirajte se zbog stvari koje ne možete kontrolisati

Prva među tajnama je posebno važna. Koliko često želite da kontrolišete stvari koje su van vaše kontrole? Kada se suočimo sa destruktivnim problemom, anksioznošću ili strahom, treba da se zapitate - Šta ja mogu da promenim. Ako je odgovor ništa, onda to znači da se treba prepustiti. Ne možete kontrolisati apsolutno sve, jer se neke stvari jednostavno dese. I to je u redu. Prihvatanje ove činjenice oslobodiće vas velikog tereta. To je zato što ponekad želite preuzeti odgovornost za ono na šta ne možete uticati. Ponekad to dovodi do straha, nedostatka samopouzdanja u sebe ili prijatelja, problema koji ga sprečavaju da se pomiri sa stanjem stvari. Vreme je da prihvatite ono što se dešava, a ne da pokušavate da kontrolišete ono što se ne može kontrolisati. Najbolje stvari u našem životu događaju se nakon što naučimo da se prepustimo.

2. Prihvatite i prestanite da negirate

Kada ne možete da promenite situaciju, odnosno kada se nešto događa van vaše moći. Tada je jedina opcija da prihvatite ono što se dešava. Ali šta vas tera da negirate stvarnost? To su naša ograničenja, blokade i očekivanja. Najčešće je reč o ulozi žtve, ali i o osobi koja beži od problema i gura ih pod tepih. Prihvatite ono što ne možete promeniti. Prema Stoicima, raditi suprotno je trošenje mnogo energije. 

3. Sami ste odgovorni za svoj život

Ne krivite druge za svoje greške, već prihvatite odgovornost. Postoje ljudi koji su skloni da za svoje propuste u odraslom dobu krive vaspitanje roditelja. Seneka je jednom rekao: "Roditelji se ne biraju, ali možemo birati kakva deca želimo da budemo".

Bacanje pogleda u prošlost i žaljenje zbog onoga što se dogodilo neće pomoći u pronalaženju rešenja za problem. Ovo je samo način da nađete izgovor za svoju pasivnost pred teškoćama koje su se u ovom trenutku pojavile pred vama. Mi sami smo odgovorni za svoje živote, imamo slobodu izbora, i zato možemo odlučiti da budemo najbolja verzija sebe. 

Izvor: Sensa