Svaki život je poput rolerkostera, nikada ne znate kada će vas sa vrha zbaciti dole i pokazati vam neku tamniju stranu u kojoj ne znate kako ćete zaploviti. Mirno more vam nije obećano, ali morate sami sebi obećati jedno - Biću svoja i sačuvaću mir i pri pojavi svake oluje!

Kada se u životu pojave nevolje, često ih posmatramo kao kaznu, žalimo nad sobom i svojom sudbinom i očajavamo. Na ovaj način sebi stavramo dodaatne nevolje, obeshrabrujemo s ei teže dolazimo do rešenja. Probleme u životu treba posmatrati kao izazove koji vam donose važne lekcije iz kojih treba izvući pouku za budućnost.

Kada ovo osvestite, sve postaje mnogo lakše i jednostavnije, a vi oko sebe stvarate neprobojan štit snage i ostajete čvrsto na nogama, ma koliko vetar života jako duvao. Japanci kažu: "Ako u vašem životu nije bilo krize koju je teško preživeti, trebalo bi da kupite ovo iskustvo za mnogo novca."

Ovaj narod zna da mudrost ne dolazi osobi pri rođenju ili sa godinama, već da je najveća mudrost stečena kroz iskustvo, u teškim situacijama, a sa njim dolazi i razumevanje života.

Postoji još jedna mudra japanska izreka koju treba zapamtiti - "Mudar čovek je onaj koji mirno gleda na svet, šta god da se dogodi." To znači da uprkos svim okolnostima, shvatimo da nam panika neće pomoću. Umesto toga, pokušajte na sve načine da sačuvate mir i pronađete odgovor u sebi. I ne zaboravite, neke probleme koje smo juče smatrali velikim i nepremostivim, više se ne sećamo. Takođe, većina naših briga se u 90% slučajeva nikada i ne ostvari.

Sledeći put kada se pojave izazovi, setite se da su to samo lekcije koje vas pripremaju da budete jači u budućnosti, ali i mudriji sa mnogo više iskustva.

 Izvor: Sensa