Manipulatori i narcisi često koriste različite strategije i taktike kako bi od vas dobili ono što žele, a jedna od njih je hoovering (od engleske reči hoover, u prevodu vakum, usisivač).

Huvering je oblik emocionalnog zlostavljanja koji se javlja kada se neko oseća ugroženim od strane druge osobe koja se povlači ili napušta vezu. Uglavnom se događa kada želite da ostavite narcisa ili on oseća da se udaljavate od njega. Kada narcis primeti da ostaje bez svoje žrtve, on je spreman da učini sve kako bi dobio pažnju, pa makar ta pažnja bila negativna.

To je odnos objekta, a ne odnos subjekta. Narcis koji koristi huvering deluje drsko, sa pritiskom, ne pokušavajući da nađe pristup kao zrela osoba. Često koristi tipične, šablonske poteze. Osoba na sve načine tada pokušava da ponovo uspostavi vezu, da vrati svoj "objekat", da uspostavi kontakt.

Huvering nije potvrda ljubavi, već psihičko nasilje zasnovano na grubim lažima i hvatanju žrtve. Ovo je asertivnost, prelazak granica. Nažalost, partner koji napušta narcisa, a još uvek gaji određena osećanja prema njemu, može da se uplete u ovu zamku.

Cilj huveringa jeste da narcis pokušava da uvuče bivšeg partnera u svoju mrežu i manipulaciju, nastavlja da ga koristi kao resurs. Destruktivni partner se nije promenio, nije se pokajao, već jednostavno vešto koristi razne alate kako bi stvorio iluziju da vaša veza može da bude bolja, da ljubav i bliskost ponovo mogu da se povrate.

Koje taktike i strategije koristi osoba koja se bavi huveringom:

1. Potpuno kajanje - Narcis može ubedljivo pokazati potpuno kajanje za sve što su uradili. Objasniće kako razume vaše optužbe i kako ste u pravu. Ali njegovo pokajanje često nije istinsko, već sredstvo da dođu do cilja, odnosno do vas.

2. Mnogo formulisanog, ponavljajućeg i površnog sadržaja - Tipično ljubavno bombardovanje. Slaže vam puno poruka, zvaće vas, podsećati na zajednićke uspomene. Glavna stvar je kvantitet, a ne smisao i kvalitet.

3. Ignorisanje položaja i granica partnera - Ne interesuju ga povratne reakcije druge osobe. nastaviće sa svojim pristupom sve dok ne psotigne željeno. Ponašaju se tako da im mišljenje druge osobe nije važno.

4. Obećavaju sve odjednom - Obećavaju srećnu budućnost, ispunjenje svih vaših želja. Ako usput nešto smisle ili zatraže, onda će vam rado obećati da će ovo ispuniti. Samo u stvarnosti, na kraju neće učiniti skoro ništa, ili nešto da skrene pogled.

5. Traženje pomoći - Oni mogu lako i vešto zauzeti ulogu žrtve, ispričati vam o gomili nesreća koje su pale na njih. Možda čak zahtevaju vašu pomoć i optužuju vas kako ste hladni i nemate razvijenu empatiju.

6. Napad preko trećih lica - Oni mogu povezati rođake, prijatelje, decu, kolege. Mogu se približiti ljudima iz vašeg okruženja kako bi pokušali da vas vrate.

7. Zatrpavaju vas poklonima - Ovo posebno funkcioniše kada vam pre toga u vezi osoba nije dala ništa, ali sada je postala velikodušna. Pokušavaju materijalnim stvarima da vas "omekšaju".

9. Aktivnost u različitim pravcima- Može vas napasti kroz različite kanale komunikacije. Može aktivno da dolazi na vaš posao, dolazi u vašu teretanu i tako dalje.

8. Ucene i pretnje - Počinju da zastrašuju, prete i pokušavaju da diktiraju uslove.

10. Gaslighting - Oni vam mogu aktivno sugerisati da ste vi zbunjeni i nesigurni. Pokušaće da vas naprave ludim jer odbijate priliku da budete sa ovom osobom.

U ovakvim odnosima je prvobitno važnod a uočite znakove narcisoidnog ponašanja i osvestite šta ova osoba zapravo želi od vas, kako se ne biste ponovo uhvatili u ovu zamku. Odnos sa narcisom je često toksičan i može negativno uticati na mentalno zdravlje, zato je posle ovakve veze najbolje posavetovati se sa stručnjakom u vidu psihologa. Čuvajte sebe, okružite se ljudima koji vas zaista vole.

Izvor: Sensa