Može se desiti pri prvom susretu ili ne – ponekad je dovoljno posmatrati čoveka sa distance i sve od pokreta, smeha do načina izražavanja nas nervira.
U stvari, nije potreban čak ni sastanak da biste se osećali iznervirano i besno – jer se to može dogoditi čak i kada samo pročitate nečiju poruku.

Psiholozi kažu da postoji jedan poseban razlog (koji, naravno, nije jedini), i najverovatnije vam se neće svideti odgovor - često smo razlog zapravo MI.

U mnogim slučajevima svoje probleme, negativne emocije ili unutrašnje konflikte projektujemo na drugu osobu i to nas iritira više nego što je zaista potrebno. Zbog nerešenih unutrašnjih sukoba oslobađamo frustracije.

Ili u toj osobi prepoznajemo sopstvenu karakteristiku – koju ne volimo i ne želimo da priznamo, čak se i stidimo.

Takve reakcije obično nisu zlonamerne, već zaštitni mehanizam. Nesvesno se štitimo od suočavanja sa samim sobom, jer možda nismo spremni za takvu konfrontaciju.

Ali kada priznate ove nesvesne odgovore, to vam može pomoći da se bolje predstavite. Znamo da je potiskivanje emocija ili njihovo poricanje samo privremeno rešenje.

Sledeći put kada vas neko toliko frustrira i ide na živce bez ikakvog razloga, poslušajte sebe i zapitajte se šta vas zaista muči. Odgovor, kažu stručnjaci, često leži u nama samima.

Izvor: Sensa.mertropolitan.si

BONUS VIDEO:

STRES NE MORA UVEK BITI LOŠ! Psihijatar za Kurir TV objašnjava šta je EUSTRES i na koji način nam pomaže da se prilagodimo Kurir TV