Izvinjenja igraju ključnu ulogu u održavanju zdravih odnosa i rešavanju konflikata. Istinsko izvinjenje odražava empatiju, odgovornost i spremnost da se promenite. Međutim, kada je reč o narcisima, izvinjenja često poprimaju drugačiji oblik. Izvinjenja narcisa su obično protkana manipulativnim tendencijama, egocentričnosti i nedostatku istinskog kajanja.

Evo kako da prepoznate lažno izvinjenje narcisa:

1. Površno izvinjenje

Narcisi često daju površna izvinjenja kojima nedostaje iskrenost. Oni mogu izgovarati fraze poput: "Žao mi je što se tako osećaš" ili "Izvinjavam se ako sam te povredio", odbacujući odgovornost i ne priznajući sopstvene postupke. Umesto da prihvate krivicu, oni se fokusiraju na emocionalni odgovor druge osobe, odbacujući validnost povređenih osećanja.

2. Prebacivanje krivice

Jedna od ključnih karakteristika narcisa je njihova sklonost da krivicu prebacuju na druge. Kada ponude izvinjenje, to je obično praćeno izgovorima koji ih prikazuju kao žrtvu ili čine druge odgovornim za njihovo ponašanje. Čineći to, narcisi održavaju osećaj superiornosti i izbegavaju suočavanje sa posledicama svojih postupaka.

3. Nedostatak empatije

Empatija je osnovna komponenta istinskog izvinjenja. Međutim, narcisi se bore da shvate ili priznaju emocije i perspektive drugih ljudi. Njihov nedostatak empatije sprečava ih da istinski shvate bol koji su možda izazvali, zbog čega se njihova izvinjenja osećaju praznim i neiskrenim.

4. Gaslighting i manipulacija

Narcisi su vešti manipulatori i često koriste tehnike "gaslightinga" kako bi poništili osećanja drugih. Oni mogu da izokrenu činjenice, negiraju prethodne izjave ili postupke i dovode u pitanje sećanje ili razum žrtve. Kao rezultat toga, osoba koja prima izvinjenje se oseća zbunjeno i sumnja u sopstvenu percepciju situacije.

5. Izvinjenja kao alati za kontrolu

U određenim slučajevima, narcisi mogu strateški koristiti izvinjenje kako bi zadržali kontrolu nad svojim žrtvama. Povremeno se izvinjavajući ili obećavajući promenu, oni daju lažnu nadu i drže vas pod kontrolom. Međutim, ova izvinjenja retko prate istinske promene ponašanja.

6. Uslovna izvinjenja

Kada se narcisi izvinjavaju, često postavljaju uslove svojim gestovima. Na primer, mogli bi reći: "Žao mi je, ali morate da shvatite da sam trenutno pod velikim stresom." Dodavanjem uslova oni potkopavaju iskrenost svog izvinjenja i teret razumevanja stavljaju isključivo na žrtvu.

7. Ponavljači

Narcisi se mogu više puta izvinjavati za isto ponašanje, a da nikada ne menjaju svoje postupke. Oni na izvinjenje gledaju kao na sredstvo da privremeno izbegnu odgovornost, bez namere da menjaju svoje ponašanje na duge staze. Ovaj obrazac ponovljenih uvreda u kombinaciji sa neiskrenim izvinjenjima održava ciklus emocionalnog zlostavljanja.

Razumevanje načina na koji se narcisi izvinjavaju može biti izazovan, ali suštinski aspekt suočavanja sa ovim složenim pojedincima. Od vitalnog je značaja prepoznati da su njihova izvinjenja retko iskrena i da su često namenjena njihovim sopstvenim interesima. Iako je moguće da se neke osobe sa narcističkim osobinama promene, to zahteva opsežnu samorefleksiju, terapiju i istinsku želju da se razvije empatija i odgovornost.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

OVO SU TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH PUCAJU BRAKOVI U SRBIJI: Mladi su narcisoidni, ne žele da se potčine ni partneru, NI DETETU Kurir TV