Kao što svi znamo, stres je postao naš stalni pratilac i ukoliko ne možemo da kontrolišemo svoj nervni sistem i reakciju na stresne situacije ili strresore doodimo u opsasnost celokupno zdravlje. Čini se da uvek tražimo načine da smanjimo nivo stresa, bilo kroz ishranu, vežbu ili razne pokušaje odmora i opuštanja.

Endrju Huberman je neuronaučnik i istraživač na Univerzitetu Stanford. On je u snimku na TikTok-u objasnio laku i dostupnu tehniku za brzo smirivanje.
Huberman je izjavio: „Fiziološki uzdah je najbrži, garantovani način da brzo, u realnom vremenu, eliminišemo ovaj stresni odgovor u našem telu.”
On je objasnio da je „fiziološki uzdah nešto što radimo spontano. Ali kada se osećate pod stresom, možete napraviti dvostruki udah i dugi izdah.

Huberman je objasnio razlog zašto udisanje dva puta zaredom, a zatim izdisanje, stvara trenutni osećaj smirenosti.
On je opisao kako su naša pluća zapravo sastavljena: „Vaša pluća nisu samo dve velike vreće, već imate milione malih kesa u plućima koje zapravo čine površinu vaših pluća velikim kao teniski teren. Oni imaju tendenciju da se uruše dok smo pod stresom."

Ponovio je koliko je važno disati, kako bismo oslobodili napetost koju držimo u našim telima, samo zahvaljujući tome što smo živi. „Kada uradite dvostruki udah, izdah, dvostruki udah ponovo naduva te male kesice u plućima“, objasnio je on. „A onda kada napravite dugi izdah, taj dugi izdah je mnogo efikasniji u oslobađanju vašeg tela i krvotoka od ugljen-dioksida, što vas vrlo brzo opušta.”

(Sensa)

BONUS VIDEO: