Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, je medicinsko stanje u kojem prekomerno dejstvo krvi na zidove arterija dovodi do različitih zdravstvenih komplikacija. Zbog toga što povećava pritisak na arterije koje se vremenom oštećuju i sužavaju, visok krvni pritisak može dovesti do povećanog rizika od srčanih oboljenja, moždanog udara, problema sa bubrezima i drugih ozbiljnih problema.

Korisni alati za snižavanje krvnog pritiska su statičke vežbe kao što su izdržaj i čučanj uz zid. Ove vrste vežbi uključuju rad mišića u kome kontrakcije dužine mišića ostaju nepromenjene, piše zivim.gloria.hr.

Snižavanje krvnog pritiska je samo jedna od prednosti ove vrste vežbi. Ostale prednosti izvođenja ovih statičkih vežbi su:

1. Poboljšavaju zdravlje srca

Nedavna istraživanjauključivalo 270 kontrolisanih studija koje su uključivale više od 15 000 učesnika. Utvrđeno je da je najbolji način za snižavanje krvnog pritiska u proseku tri izometrijska ciklusa nedeljno. Svaka sesija se sastojala od četiri dvominutna ponavljanja izometrijskih vežbi, sa periodom odmora od jednog do četiri minuta između svake sesije. Rezultat izvođenja ovih vežbi je smanjen krvni pritisak kod onih ljudi koji su koristili lekove za ovo stanje. Istraživačka grupa je takođe pokazala da izometrijske vežbe poboljšavaju funkciju, strukturu i mehaniku srca i zdravlje vaskularnog sistema, kao i performanse autonomnog nervnog sistema. Sve ove promene su važne za održavanje dobrog kardiovaskularnog zdravlja. Pored toga, razlog zašto važba može biti tako efikasna je jedinstvena priroda držanja statične mišićne kontrakcije.

Vežbe koje smanjuju visok pritisak_2278210211.jpg
Shutterstock 

2. Poboljšavaju zdravlje zglobova

Ligamenti igraju ključnu ulogu u stabilizaciji naših zglobova kada se krećemo. Međutim, moguće je povrediti ligamente ako ih previše pritiskamo. Ruptura prednjeg ukrštenog ligamenta je jedan primer povrede koja ima značajan uticaj na zdravlje osobe i, na kraju, na kretanje.

Stoga, mišići igraju važnu ulogu u smanjenju sile na ligamente, pomažući da se stvori stabilnost oko zgloba. Istraživanja pokazuju da trening određenih mišićnih grupa kroz vežbe može pomoći u smanjenju pritiska na određene ligamente.

3. Pomažu u rešavanju problema mišićne neravnoteže

Uobičajeno je da mišići na jednoj strani tela budu jači od druge, odnosno da imamo tendenciju da koristimo jednu stranu tela više od druge. Ovo se može dodatno pojačati kada telo mora da se prilagodi potrebama sportova kao što su košarka, odbojka i fudbal. Iako obično nema ništa loše u tome što su mišići na jednoj strani tela jači od mišića na drugoj, to povećava rizik od povreda. Stoga, izometrijske vežbe mogu biti odlične u smanjenju rizika i balansiranju neravnoteže.

4. Poboljšavaju formu

Ove vežbe su efikasne za poboljšanje snage u određenim fiksnim položajima. Naime, ove vežbe imaju sposobnost da aktiviraju veoma specifične mišiće ili mišićne grupe, što na kraju može poboljšati sportske performanse ili fizičku funkciju u svakodnevnom životu.

Vežbe koje smanjuju visok pritisak_1497529061.jpg
Shutterstock 

5. One nisu previše zahtevne

Često se koriste kao deo programa fizičke i sportske rehabilitacije za one koji se oporavljaju od povreda mišića ili kostiju. Oni su efikasni jer se mogu izvoditi čak i u situacijama kada je osoba ograničena pokretljivošću. Pošto se ove vežbe izvode u statičkom položaju, mogu biti podnošljivije od vežbi koje zahtevaju puno kretanja.

6. Ne oduzimaju previše vremena

Osim što se izvodi nekoliko minuta sa određenim brojem ponavljanja, brojna istraživanja pokazuju i da izvođenje vežbi otpora i čučanj uz zid samo tri puta nedeljno u trajanju od tri nedelje donosi korisne promene.

Izometrijske vežbe možete praktično izvoditi u mnogim situacijama – kada ste na poslu ili kod kuće. Dobri primeri su takozvani čučanj izdržaj dok ste prislonjeni uz zid – spustite se u položaj kao da ćete sedeti na stolici, ali sa leđima pritisnutim za zid. Ili, zauzmite položaj za sklekove, zatim savijte laktove pod pravim uglom i stavite stopala u širinu kukova.

Obavezno se konsultujte sa lekarom i trenerom pre nego što započnete ove vežbe kako biste bili sigurni da ih radite na pravi način.

(Živim.gloria.hr/Sensa)

BONUS VIDEO:

vežbe za ruke Tiktok/viktoriayadrina