Ako imate migrene, znate da one mogu biti iscrpljujuće. Kada ste usred napada i patite od simptoma migrene kao što su pulsirajući bol, mučnina, umor i osetljivost na svetlost i/ili zvuk, učinićete skoro sve za olakšanje. Iako je poseta neurologu za plan lečenja koji je odobrio lekar najefikasnija stvar koju možete da uradite, postoje neki kućni lekovi za migrene koji u međuvremenu mogu ublažiti neke od simptoma. Razmotrite dole navedene pristupe zasnovane na istraživanju.

Prirodni kućni lekovi za migrene:

1. Pronađite mračan, miran prostor
Mnogi ljudi sa migrenama imaju osetljivost na svetlost ili zvuk, tako da odmaranje u mračnoj, tihoj prostoriji može da napravi veliku razliku, kaže dr Lorin Natboni.

2. Pakovanje leda
Običan paket leda će vam pomoći, ali dr Natboni kaže da možete kupiti i „ šešir sa ledom “ koji držite u zamrzivaču dok ne nastupi migrena. „Mnogi pacijenti ih smatraju zaista korisnim za nošenje usred napada migrene“, kaže dr Natboni. Na taj način ne morate da sedite u nezgodnom položaju pokušavajući da zadržite led na glavi. Takođe je dizajniran da pokrije vaše oči ako vam to pruža olakšanje.

3. Uzmite magnezijum
Istraživanja pokazuju da magnezijum može pomoćiu prevenciji migrena i umanjiti bol kada već počnu. „Za lečenje, je potrebna obično malo veća doza nego što biste koristili za prevenciju“, kaže dr Natboni. Naravno, pitajte svog doktora šta vam preporučuje pre nego što uzmete bilo koji dodatak. Konzumiranje hrane bogate hranljivim materijama poput magnezijuma može pomoći i kod migrene.

4. Uradite akupresuru
Za razliku od akupunkture, akupresura se može izvoditi samostalno tokom epizode migrene. Istraživanja pokazuju da pritisak na određena mesta akupresure može pomoći u ublažavanju mučnine ili umora koji proizilaze iz migrene. Pritisak na druge tačke može smanjiti bol.

5. Uzmite đumbir
Pored bola, symptom migrene je i mučnina. Tu dolazi na scenu đumbir. „Postoje stvari bez recepta koje možete koristiti za mučninu,“ kaže dr Natboni. „Pastila od đumbira ili čaja od đumbira definitivno mogu biti od pomoći.

8. Aromaterpaija
Prema istraživanju, ulja lavande i peperminta mogu biti od pomoći u ublažavanju bolova. Studije su ograničene, kaže dr Natboni, ali zaista ne može škoditi da vidite da li rade za vas. Ona preporučuje da kupite štapiće esencijalnog ulja koje možete da kotrljate po slepoočnicama ili zglobu tokom migrene. Samo zapamtite da nikada ne nanosite nerazređeno eterično ulje na kožu - to može izazvati veoma lošu reakciju.

(Sensa)

BONUS VIDEO: