Magnezijum je vrlo važan mineral u ljudskom organizmu - utiče na regulisanje raspoloženja, podržava zdravlje kostiju, nivo hormona i učestvuje u stotinama biohemijskim reakcijama u celom telu.

Kako žene stare i ulaze u proces menopauzu, magnezijum postaje ključan mineral za zdrsvlje, ali i neutralisanje negativnih simptoma menopauze. Zato je važno u periodu 40 ih i 50 - ih godina posebno obratiti pažnju na nivo magnezijuma, kao i uvrstiti u ishranu namirnice bogate ovim mineralom.

Pročitajte još:

DA LI VAM NEDOSTAJU VITAMIN D, GVOŽĐE I MAGNEZIJUM: Evo šta uzrokuje nedostatak minerala i vitamina kod žena

Kako da napravite Magnezijum kupku za stopala: opušta noge i oporavlja celo telo

Kao simptomi menopauze javljaju se valunzi, nesanica, gojaznost, smanjenje koštane i mišićne mase i promene u hormonima (progesteron i estrogen).

Odravanje zdravlja kostiju i mišićnemase posebno je važno u ovom životnoj dobi.

Otprilike 60% magnezijuma skladišti se u vašoj kosti i igra presudnu ulogu u prevenciji osteoporoze. Osteoporoza - definisana kao niska mineralna gustinakostiju - pogađa između 10–30% žena u postmenopauzi i povećava se sa godinama.

Nedostatak magnezijuma je u velikoj meri povezan sa osteoporozom zbog njegove važne uloge u kalcifikaciji hrskavice i koštanesrži ili povećane čvrstoće kostiju. Takođe je povezan sa nižom aktivnošću paratiroidnog hormona (PTH) i vitamina D, koji su takođe važni za razvoj kostiju.

Osim što ima blagotvorno dejstvo na zdravlje kostiju, naučno je dokazano da magnezijum poboljšava san, smanjuje rizik od depresije i anksioznosti i podstiče zdravlje srca.

Simptome nedostatka magnezijuma poboljšajte OVDE.

Ukoliko lekar na osnovu analiza utvrdi nedostatakmagnezijuma, moguće je da će vam preporučiti odgovarajuću dozusuplemenata.

Kroz ishranu takođe možete održavati optimalan nivo magnezijuma u organizmu, a ovo je spisak namirnica koje sadrže ovaj važan mineral:

  • bademi
  • avokado
  • banane
  • pasulj (crni, crveni, beli)
  • brokoli
  • indijski orah
  • tamna čokolada
  • riba, poput morske plodove, skuše i lososa
  • lisnato zelenilo, kao što su spanać i blitva
  • orasi, kao što su bademi ili indijski orah
  • ovsena kaša
  • semenke, poput bundeve, susama ili suncokreta
  • soja
  • tofu
  • žitarice od celog zrna, uključujući hleb, testenine ili smeđi pirinač

Izvor: Lovesensa