Sirtfood dijeta postala je popularna zahvaljujući knjizi Sirtfood Diet, autora Ejdana Guginsa i Glena Matena. 

Dijeta se zasniva na konzumiranju određenih namirnica koje su bogate sirtuinima ili podstiču njihovu aktivnost. Sirtuini su grupa proteina uključenih u regulaciju različitih metaboličkih procesa u telu. Oni deluju kao enzimi koji moduliraju aktivaciju gena povezanih sa različitim ćelijskim procesima. Ovaj plan ishrane uključuje namirnice kao što su crna čokolada, crveno vino, zeleni čaj, jabuke, luk, kupus, borovnice i druge.

Takođe, dijeta promoviše ograničenje kalorija tokom prvih nekoliko dana, a zatim uključuje različite recepte koji koriste hranu bogatu sirtuinom. Sirtfood obroci se sastoje od namirnica koje sadrže protein sirtuin – urme, borovnice, kafa, kelj, rukola, peršun, celer, zelene jabuke, soja, jagode, čokolada sa 85 odsto kakaa i kurkuma.

Ova dijeta je osmišljena za 3 nedelje i podeljena je u 2 faze:

a) prva faza traje nedelju dana, a zatim se preporučuje da se 3 dana unosi 1000 kalorija dnevno dobijenih od zelenog soka kelja, rukole, peršuna, celera, zelene jabuke, limuna i zelenog čaja i jednog sirtfood obroka, dok naredna 4 dana treba popiti dva soka i jesti dva obroka, što je ukupno 1500 kalorija.

b) druga faza je faza održavanja i traje 14 dana, tokom kojih se pojedu tri sirtfood obroka i popije jedan sok.

Među poznatim ličnostima koje povezujemo sa ovom dijetom je i muzička zvezda Adel. Nedavno je otkrila kako je uspešno smršala preko 45 kilograma. Naravno, pored ove posebne dijete, Adel je takođe vredno trenirala.

*Pre nego što se odlučite za bilo koju dijetu, uvek je dobra ideja da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da je prikladna za vaše zdravlje i da li odgovara vašim individualnim potrebama i ciljevima.

Izvor: Sensa.hr