Plivanje je odlična vrsta telesne aktivnosti za žene i fantastična je u otklanjanju neprijatnih menstrualnih simptoma.

Da li je plivanje tokom menstruacije bezbedno i zdravo?
Dr Suzana Ansvort objašnjava da je plivanjetokom menstruacije potpuno bezbedno i može biti korisno jer vežbanje može da ublaži menstrualni bol: “Deo problema je vidljiva krv u vodi. U stvari, kada se kupate u vodi, gubitak krvi se zapravo smanjuje, jer postoji veći otpor u vodi nego u vazduhu. Međutim, kada izađete iz vode, krv ponovo počinje da teče."

Plivanje tokom menstruacije nije samo bezbedno, već je i korisno za telo. Generalno, ova vežba može eliminisati fizičku i psihičku nelagodnost izazvanu menstruacijom. Plivanje i druge vežbe ne samo da stvaraju endorfine koji podižu raspoloženje u mozgu, već i oslobađaju beta-endorfine, prirodne lekove protiv bolova u telu, piše she.hr.

Ove hemikalije pomažu u sagorevanju prostaglandina, hemikalija koje se oslobađaju tokom menstruacije koje izazivaju grčeve u mišićima. Osim toga, da li ste znali da možete da se osećate naduto i tokom menstruacije?

Vežba vas tera da se oslobodite viška tečnosti koja vam nije potrebna i može vam pomoći da se oslobodite naduvanog stomaka. Generalno, ako redovno vežbate, imaćete manje grčeva i bićete pokretljiviji od onih koji vode sedelački način života.

Menstrualni ciklus tokom plivanja i zaštita
Ostaje samo pitanje kako možete da plivate tokom menstruacije?

Ulošci se ne preporučuju, jer možete da se osećate kao da nosite mokru pelenu.

Ako odlučite da koristite tampon, imajte na umu da će on upijati malo vode dok apsorbuje vašu menstrualnu krv. Ovo je bezopasno za kratko vreme. Međutim, važno je promeniti tampone neposredno pre i posle plivanja jer bazeni i morska voda mogu da sadrže bakterije koje mogu da poremete pH vaše vagine i dovedu do infekcije.

Menstrualne šolje su dobar izbor, jer voda ne može da uđe, a zbog većeg kapaciteta u odnosu na tampone, mogućnost curenja je značajno smanjena.

Koju god opciju da odaberete, ne zaboravite da pratite intenzitet krvarenja i redovno praznite ili menjajte izabranu menstrualnu zaštitu.

(Sensa)

BONUS VIDEO: