Objavljeno u izdanju Scientific Reports, istraživanje je otkrilo da aerobne vežbe i trening sa tegovima menjaju ekspresiju gena i poboljšavaju osnovno zdravlje ćelija kože i tkiva lica.

Koža ženaje postala „mlađa na ćelijskom nivou“ nakon što su počele da vežbaju, rekao je za Vašington post naučnik sa japanskog univerziteta Ritsumeikan, Satoši Fudžita, koji je nadgledao studiju. Najizraženiji efekti, dodao je, nastali su kada su žene imale treninge sa opterećenjem tj. podizanjem tegova
Dok je studija zasnovana na iskustvima 56 sredovečnih japanskih žena, profesor Fudžita je rekao da su nalazi relevantni za svakoga ko ima kožu (dakle, sve nas) i „normalnu meru taštine“.

On i njegove kolege su ultrazvukom i drugim merama procenili elastičnost, debljinu i strukturu dermalnih slojeva na koži lica žena.
Polovina žena je tada dobila zadatak da počne da vozi bicikl 30 minuta, dva puta nedeljno, dok je druga polovina počela da diže tegove, takođe oko 30 minuta i dva puta nedeljno.
Posle 16 nedelja, ne samo da su žene generalno bile spremnije (ako su vozile bicikl) i jače (ako su dizale tegove), već je i njihova koža lica bila drugačija.

Istraživači su otkrili da je kondicija poboljšala elastičnost njihove kože koja je bila nešto manje opuštena.
Takođe su se dodatno aktivirali i geni uključeni u stvaranje kolagena kože.
Za poslednju grupu, trening otpora je takođe povećao debljinu dermalnog sloja

Ali, rekao je profesor Fudžita, "teoretski, ove promene mogu smanjiti bore, poboljšati izgled i pomoći ljudima da izgledaju mlađe".
Sve u svemu, nalazi „sugerišu da na kožu snažno utiču ne samo spoljni faktori kao što su UV zračenje i dehidratacija“, objasnio je on, „već i unutrašnji faktori“ poput ekspresije gena i upale, koji se mogu promeniti kada vežbate.
„Moguće je očekivati efekat poboljšanja kože kada se kombinuju i otpor i aerobne vežbe.

(Sensa)

BONUS VIDEO: