Menopauza je prirodna promena u telu. Počinje dugim uvodnim periodom perimenopauze, u kojoj nam se mogu desiti mnogi neprijatni simptomi. Bez obzira da li se odlučite da prođete kroz ovu biološku promenu sa ili bez zamenskih hormona, joga uvek pruža podršku. Vežbanje asana podržava telo, a pozitivan način razmišljanja će nam pomoći da na menopauzu gledamo sa vedrinom i humorom  kao na početak nove faze životnog puta, koja će biti bogata i mudra na drugačiji način.

Najbolje asana za promjenu raspoloženja, razražljivost i anksioznost:

1. Pas koji gleda nadole
Iz položaja boksa (na sve četiri), oslonite nožne prste na pod. Udahnite i podignite kolena i karlicu. Oslonite ruke na pod i gurnite telo unazad. Istegnite sedalne kosti nagore. Opustite vrat. Raširite ramena u stranu, dalje od ušiju. Pokušajte da ispravite kolena. Ako vam je zadnja loža skraćena, čim počnete da ispravljate kolena, osetićete da se vaše telo pomera napred. U ovom slučaju, bolje je ostati sa blago savijenim kolenima kako biste istegnuli mišiće leđa. Pokušajte da spustite pete na pod. Dišite svesnim udisajima. Držite asanu najmanje 5 udisaja. Zatim se spustite na kolena, odmorite se koliko smatrate da je potrebno, a zatim ponovite još dva puta.

5 najboljih joga položaja za menopauzu i promene raspoloženja.
Shutterstock 

2. Stojeće savijanje napred
Iz položaja psa nadole, lagano savijte kolena i ispružite stopala do prednjeg dela strunjače do dlanova. Spojite prednji deo stopala, ostavljajući pete malo razdvojene. Spustite gornji deo tela u krivinu napred, uhvatite laktove. Opustite vrat, ramena i ruke. Položaj će biti ispravan ako pravilno opteretite površinu celog stopala, nemojte "visiti" na petama. Ako je potrebno, držite kolena blago savijena. Uz udah, podignite sedalne kosti nagore. Gornji deo tela je opušten, pa se svi mišići i kičmabez napora istežu. Noge su aktivne u ovom položaju. Dišite duboko i zadržite položaj najmanje jedan minut.

5 najboljih joga položaja za menopauzu i promene raspoloženja.
Shutterstock 

3. Planina
Iz stojećeg luka neka vam ruke padnu ispred tela. Polako počnite da ispravljate zaobljena leđa u stojeći položaj. Stanite uspravno sa spojenim nogama. Ravnomerno rasporedite težinu duž cele dužine stopala, od prstiju do pete. Ojačajte noge nežnim aktiviranjem prednjih butnih mišića. Izdužite torzo, spustite ramena.. Ruke su dole uz telo, dlanovi su okrenuti prema butinama, a prsti spojeni. Uz udah, izdužite se kroz vrh glave, a uz izdah se uzemljite kroz stopala. Opustite vrat, ramena i karlično dno. Udahnite malo dublje i držite telo mirno u planinskom položaju jedan minut.

5 najboljih joga položaja za menopauzu i promene raspoloženja.
Shutterstock 

4. Savijanje leđa iz stojećeg položaja
Iz položaja planine, oslonite dlanove na donji deo leđa. Uz udah, istegnite se prema gore, a uz izdisaj se nagnite unazad. Zaokružite ramena unazad i nadole i dajte leđima čvrstu podršku dlanovima. Otvaranje grudne i srčane čakre donosi osećaj lakoće i radosti. Zadržite pet udisaja.

5 najboljih joga položaja za menopauzu i promene raspoloženja.
Shutterstock 

5. Šavasana
Svaka serija asana je odlična da se završi šavasanom, položajem na leđima sa blago razdvojenim stopalima i dlanovima. To je opuštajući položaj u kojem ostajete pet minuta ili više, ako vam je udobno. Obratite pažnju na nove senzacije u telu, na osećaj svežine i lakoće i opuštenosti.

Izvor: Sensa.hr/Senka Ljubić