Uglavnom svi imamo bolne trenutke kojima se često vraćamo, ili namerno ili zato što nas nešto podseti na prošlost. Ipak, vreme i svakodnevica uglavnom čine svoje i nekako uspevamo da krenemo dalje. Međutim ima povreda koje ne možemo da otpustimo, situacija, odnosa i osoba koje su toliko čvrsto vezane za nas, ili mi za njih da ne uspevamo da nastavimo da vodimo celovite živote i ostvarimo svoje potencijale. Čini se da koliko god vremena da prođe, mi ne dobijamo umirenje, odgovore ili osećaj da je prošlost napokon tamo gde joj je i mesto: u prošlosti.
Traumatični događaji i iskustva mogu doneti bol, a toga se nije lako osloboditi. Iako može biti teško, moguće je ići dalje.

Predstavljamo tehnike koje vam mogu pomoći da napokon otpustite bolne trenutke iz prošlosti i krenete dalje.

1. Prihvatite prošlost

Ne možemo da nastavimo dalje a da prethodno ne prihvatimo svoju prošlost. Možda stalno ponavljate određene događaje u glavi, Ili ponovo proživljavate i preispitujete određeno iskustvo.
I možda stalno postavljate sebi ona čuvena pitanja – Šta bi bilo da je bilo? ili čak zamišljate sliku života u kome je sve išlo glatko i slatko. Ali sve to vam zapravo otežava da krenete dalje.

Nažalost, ne možemo da promenimo ono što se dešavalo u prošlosti. Jedino što možemo jeste da prihvatimo svoju prošlost onakvom kakva jeste.
Prihvatanje će vam omogućiti da napravite korak u pravom smeru ka otpuštanju .

2. Izrazite svoje emocije

U redu je osećati kako se osećate – bes, tugu, mržnju, bol. Kakva god da su vaša osećanja, priznajte ih.
Bolje je pustiti te emocije napolje nego ih zatvoriti. Pokušaj da blokiramo ili izbegnemo naš bol samo će odložiti proces isceljenja i otežati nastavak.
Dozvolite tim emocijama da vas preplave i suočite se sa njima. Vaša osećanja su validna.

3. Odstranite izvor vašeg bola

Još jedna stvar koja može odložiti proces isceljenja je održavanje kontakta sa izvorom vašeg bola.
Ako je ta osoba i dalje deo vašeg života, možda će biti stalni podsetnik na vašu prošlost.

Ako ste prošli kroz bolan raskid, možda ćete se prisećati lepih trenutaka koje ste proveli zajedno i ne možete dalje od toga. Ako je to slučaj, pomaže da prekinete svaki kontakt sa tom osobom, barem dok ne iscelite svoje rane.

Pokušajte da ne proveravate platforme društvenih medija te osobe, ne šaljete joj poruke ili razgovarate sa njom neko vreme da biste sebi dali vremena da se iscelite.

4. Oprostite sebi i onima koji su vas povredili

Drugi deo procesa otpuštanja prošlosti je opraštanje sebi i onima koji su vas povredili. Iako je u redu osećati bol i tugu, ne treba da prijanjamo i zadržavmo te emocije.
Vaši ili njihovi postupci mogu biti neopravdani ili ih je teško oprostiti. Ali oprostite im, ili sebi u svakom slučaju.
Dugujete sebi da prihvatite prošle događaje i otpustite taj bol. Izbor da oprostite, a ne da zadržite te negativne emocije, pomoći će vam u tome.

5. Budite ljubazni prema sebi

Možda sebe krivite za ono što se dogodilo ili tražite u svom ponašanju neki razlog kojim pravdate bolno iskustvo. Možda i jest enapravili neke greške ali povedite računa o svom unutrašnjem kritičaru jer i on ima moć da vas drži vezanom za prošlost. Stalna kritika i preispitivanje nisu korisne u procesu isceljenja.
Prepoznajte da ste osoba sa mnogo kvaliteta (možete i da ih zapišete na papir), da je ljudski grešiti i da vas greške u životu ne određuju. One vam omogućavaju da učite i rastete.

6. Izazovite svoje negativne misli

Još jedan pristup koji vam može pomoći u borbi protiv negativnih i bolnih misli je da ih izazovete.
Kada imate negativne misli o sebi, da li ih dovodite u pitanje ili ih prihvatate kao apsolutnu istinu?
Ako verujete da su istinite, stanite odmah.
Vreme je da prestanete da verujete u te misli. Sve što rade je da vas sputavaju i zaustavljaju proces otpuštanja prošlosti.

Primer:
Negativna misao: Ne zaslužujem ljubav ili Niko mene ne može da voli.
Osporavanje misli: Da li je ovo zaista apsolutna istina? Da li bez ikakve sumnje mogu da kažem da mene niko, ali baš niko ne voli?

Izazovite svoj um da ospori ovakve misli kao što biste ih osporili u razgovoru sa bliskimmprijateljem koji bi izgovorio ovakve rečenice pred vama.

7. Postavite sebi ciljeve

Vreme je i da se usmerite na sadašnjost jer će to svakako pomoći da se okrenete od prošlosti.
Postavljanje ciljeva pomaže vam da razmišljate o sadašnjosti i o tome kakva želite da bude vaša budućnost.
Šta se nadate da ćete dobiti od života? Šta želite da postignete? Možda biste želeli da više putujete, upoznate nove ljude ili da budete na dobrom mestu.
Zapitajte se šta možete učiniti da postignete taj cilj. Ovde možete početi da pravite plan i svoje ciljeve podelite na akcione korake.

8. Mindfulness tehnike – usmerena pažnja i sadašnji trenutak

Još jedna tehnika koja će vam pomoći da se fokusirate na sadašnjost je vežbanje svesnosti.
Tehnike svesnosti kao što su meditacija ili joga mogu vam pomoći da umirite um, jasno sagledate svoje misli i krenete lagano da ih otpuštate.

9. Probajte nove hobije i aktivnosti

Jedan od razloga zbog kojih bi vam moglo biti teško da nastavite dalje je taj što niste u mogućnosti da pređete dalje od negativnih iskustava koja ste imali.
Stvarajte nova pozitivna iskustva. Nov hobi, sport, događaji, mesta, putovanja, izleti...

10. Provedite vreme sa svojim voljenima

Okružite se ljudima koje volite jer na taj način takođe stvarate pozitivna iskustva. Budite sa ljudima koji će vas nasmejati i oraspoložiti.

11. Podsetite se svih dobrih stvari u svom životu

Kada živimo u vrtlogu bola prošlih iskustava lako nam je da ne vidimo sve ono dobro što imamo.
Svakog dana, svakog jutra i večeri odvojite 5 minuta svog vremena i nabrojte šta sve imate u svom životu na čemu ste zahvalni.

12. Briga o sebi

To što ste zatrpani pod emocionalnim bolom ne samo da vas sprečava da krenete dalje, već možete zanemariti da vodite računa o sebi. To otvara prostor da vam se naruši i fizičko i psihičko zdravlje.

Zapamtite – vaše mentalno i fizičko zdravlje je važno, zato neka bude prioritet da budete zdravi i srećni. Učinite sve što možete da se osećate bolje.Brinite o sebi po svaku cenu!

Vežba takođe pomaže. Vežbanje, čak i od samo 30 minuta dnevno, može vam pomoći da poboljšate raspoloženje. Dakle, prošetajte ili trčite u parku i pustite da vas ti endorfini dobrog osećaja preplave.

13. Razgovarajte sa terapeutom

Ako vam se čini da ništa ne pomaže i vaš bol utiče na svaki aspekt vašeg života, možda bi bilo dobro da razgovarate sa terapeutom.

Terapija je siguran prostor za razgovor o prošlosti bez osude. Takođe će vam biti lakše da razgovarate sa strancem, a ne sa nekim sa kim ste bliski, o tome kako vaša prošlost utiče na vas.
Može vam pomoći da razumete svoja osećanja i voditi vas u pronalaženju praktičnih rešenja koja će vam pomoći da nastavite dalje.

(Sensa)

BONUS VIDEO: