Ovaj termin je skovala Deb Dana, psihološkinja za traumu, u svojoj knjizi "Polivagalna teorija u terapiji" iz 2018. godine - i svetlucanje se odnosi na male trenutke radosti, gde su um i telo u stanju blaženstva i ravnoteže, a nervni sistem prenosi informacije da smo mirni i bezbedni.
„Ne govorimo o velikim, važnim ili ekstravagantnim iskustvima koja donose radost i povezanost. To su mikro trenuci koji počinju da oblikuju naš sistem na veoma delikatan način“, kaže Deb Dana.

A koncept koji je kreirala autorka postaje sve popularniji poslednjih godina. Na primer, video postovi o svetlucanjima na TikTok-u su prikupili desetine hiljada lajkova i komentara u kojima su korisnici pokazali da cene i podržavaju ovaj koncept koji im odgovara.

Svetlucanje – trenuci čiste radosti TikTok/goodnet.org

Šta je "svetlucanje"?

Svetlucanje je suprotno od okidača i opisuju se kao mali trenuci radosti ili smirenosti. Ovi trenuci blistavosti mogu da izazovu emocije kao što su smirenost, opuštenost, sigurnost, povezanost i osećaj da je svet lep i siguran prostor, čak i na kratko.
Svetlucanje se može naći na različitim mestima i kroz različita čula. Evo nekoliko primera:

  • U prirodi, dok se divite svojoj bašti ili gledate u zvezdano nebo.
  • Kada vam se stranac nasmeši ili kada osetite toplinu glasa voljene osobe.
  • Kada vaš ljubimac dođe i sedne u vaše ruke.
  • Kada čujete svoju omiljenu pesmu na radiju.
  • Miris kafe ujutru ili zraci sunca koji ulaze u vašu sobu ujutru.

„Osećate da se nešto dešava u vama. Postoji energija koja se javlja oko svetlucanja, a vaš mozak to prepoznaje“, objašnjava Deb Dana.

Ko može imati koristi od efekata svetlucavih trenutaka?

Naš mozak ima prirodnu sklonost da primeti šta je loše ili negativno, objašnjava terapeutkinja Ejmi Morin.
„Biti na oprezu i spremni da uvidimo opasnost na vreme pomaže nam da budemo bezbedni, sa fizičke tačke gledišta. Ali pošto više ne živimo u šumi i ne skrivamo se od grabljivica, više nije potrebno da se fokusiramo toliko na negativnu stranu da bismo ostali bezbedni sa fizičke tačke gledišta“, navodi ona za usatoday.com.

Koncept svetlucanja zasnovan je na ideji da prepoznavanje malih pozitivnih trenutaka iznova i iznova i može početi da oblikuje ceo naš sistem. Ova promena, da se prepoznaju pozitivni delovi, može imati fantastičan uticaj na um, telo i zdravlje uopšte.
„Za nas je korisno da se s vremena na vreme odmorimo od svojih neprijatnih emocija“, kaže Morin. "Malo radosti i malo opuštanja mogu smanjiti emocionalnu nelagodnost", dodaje specijalista.

Kada se intenzitet neprijatnih emocija smanjuje, logika se povećava, kaže Ejmi Morin. „A to znači da problemu možete pristupiti iz drugog ugla jer ste u mogućnosti da vidite stvari malo drugačije. Ili možete sebe ubediti da uradite nešto teško, kada se anksioznost malo slegne“, dodaje ona.

Kako da primetimo "svetlucanje"?

Možete prepoznati tračak, ali kako da ih integrišete u svoj život da biste dobili više od njihovih prednosti? Srećom, vrlo je lako, ne treba vam nikakva posebna obuka, kaže Dana.
„Ono što smo otkrili je da kada počnete da primeećujete svetlucanje, počinjete da tražite još“, kaže psihološkinja. Ona poziva ljude da postave „blistavu nameru“. Na primer, recite sebi „Naći ću tračak svetlucanja pre ručka“.
„Želimo da počnemo sa malim koracima jer za mnoge ljude može biti izazov da pronađu taj trenutak svetlucanja. Ljudima koji su živeli živote pune traume, teško je da žive van toga“, dodaje terapeutkinja.

Takođe biste mogli da vodite dnevnik u koji zapisujete svoje "bljeskove" i opisujete kako se osećate zbog njih.
Tajna je uživati u tim pozitivnim emocijama i u potpunosti ih prihvatiti, kaže terapeutkinja Ejmi Morin.
„Ponekad ljudi ne žele da ih osete jer znaju da te emocije ne traju ili zato što se osećaju krivim što se osećaju dobro tokom teškog perioda u svom životu. Ali važno je dozvoliti sebi da ih osetite. Uživajte u njima dok traju. I zapamtite da ćete u budućnosti imati još trenutaka radosti“, kaže specijalista.

(Sensa)

BONUS VIDEO: