Svako ko ima najboljeg prijatelja, zna da on predstavlja porodicu. Nekada možemo biti više povezani sa nekim sa kim nismo u krvnom srodstvu nego sa osobama sa kojima jesmo. U nekim situacijama oni su naš glas razuma, podrška, rame za plakanje, saučesnici za razne ludorije i radosne trenutke. Svako ko ima pravog prijatelja je bogat čovek. Međutim dešavaju se razne okolnosti gde se ljudi udalje zbog različitih životnih puteva. Ako osetite da se prijatelj povlači ili da gubite kontakt, stručnjaci kažu da pripazite na ovih 5 znakova.

1. Stalno se dogovarate da se vidite, ali to nikada ne učinite

Kada se stalno dogovarate, a nikako da se vidite, to može biti jedan vid alarma, pogotovo ako ste bliski prijatelji. Pre bilo kakvog zaključka porazgovarajte o čemu se radi jer ne mora da znači da se radi o vama. Može da se desi da osoba ima problem, tešku životnu situaciju koju je zadržala za sebe ili je samo bezvoljna. Potrudite se oko osobe do koje vam je stalo, ukažite strpljenje i poštovanje. Međutim ako ne želi sa vama da se viđa jer ju je briga u tom slučaju i vi odustanite od prijateljstva.

2. Ne delite životne događaje

Sa prijateljima delimo većinu naših životnih aktivnosti. Ako ste primetili da nemate potrebu da vašem prijatelju saopštite da ste dobili unapređenje ili ga pozovete na rođendan onda nešto nije u redu. I ako uvidite da i vi niste deo njegovih događaja. Potrudite se da saznate zašto su odnosimeđu vama zahladneli.

3. Osećate se usamljeno

Do skoro ste se stalno čuli i viđali, ali se odjednom to promenilo. Ukoliko se ređe čujete nego obično i ako vas obuzima osećaj usamljenosti, zapitajte se se šta je razlog tome. Da li ste možda i vi tome doprineli. Možda je u zadnje vreme osoba imala samo dosta problema i obaveza, a vi ste to shvatili kao udaljavanje, pa ste se još više povukli u sebe. Ne dozvolite da vam nesporazum naruši odnos i da se tišina ispreči između vas.

4. Komunikacija je otežana ili čak i ne postoji

Ako se vaša komunikacija odvija na površnom nivou, uglavnom oko svakodnevnice bez dubine, to može predstavljati znak da nešto nije u redu. Pogotovo ako primetite da ste uopšte prestali da razgovarate. Jedno od rešenja da obnovite odnos jeste da pokušate da se ponovo emocionalno povežete, na taj način što ćete odlaziti zajedno na neke aktivnosti.

5. Promena životnog stila

Različiti pogledi na život mogu nekada da naprave raskrsnicu u odnosu. Mešutim svi se menjamo iz dana u dan, oblikuje nas okolina kao i različiti spoljni faktori. Prirodno je da budemo drugačiji u raznim životnim razdobljima. Umesto da vas to udalji, gledajte da vas različitost zbliži na taj način što ćete pokazati interesovanje ka njegovim idejama. Budite podrška prijatelju kroz novu fazu koju prolazi. Ključ je u razumevanju i saosećanju.

Možda će vas zanimati kako izgleda prijateljstvo kada imate preko 40 godina.

BONUS VIDEO: 

"SVIMA NEKO NEKADA ZABIJE NOŽ U LEĐA" Aleksandra Mladenović otkrila skandal iz privatnog života: Bili su mi prijatelji, a onda... Kurir televizija

 Izvor: Sensa