Postoji 8 ključnih stvari kojih se narcis plaši, a to može da nam pomogne da ga razumemo i otkrijemo njegove najdublje tajne. Narcizam karakteriše naduvan osećaj sopstvene važnosti i preterana potreba za divljenjem. Uprkos svom spoljašnjem izgledu samopouzdanja i superiornosti, narcisi gaje nekoliko strahova. Razumevanje ovih strahova može pružiti uvid u njihovo ponašanje i motivaciju.

8 stvari kojih se narcisi plaše:

1. Da budu javno osramoćeni

Ideja o javnom poniženju je užasna za narcisa. Oni napreduju u odobravanju i divljenju drugih, a sramota u javnom okruženju može da sruši grandioznu sliku na kojoj su naporno radili pa zato ne mogu da prevaziđu osećaj nelagode i sramote.

2. Odbijanje

Narcisi se intenzivno plaše odbijanja. Često koriste manipulaciju kako bi osigurali da nikada ne budu ostavljeni, jer je odbijanje direktno u suprotnosti sa njihovom doživljajem samopoštovanja i može izazvati intenzivan narcistički bes ili čak depresiju.

3. Da će biti razotkriven

Narcis je prestravljen da će biti otkriveno ko je zaista - osoba sa nesigurnostima i nesavršenostima. Ulažu velike napore da održe svoju fasadu i izbegnu da budu izloženi kao prevaranti i osobe koje imaju nisko samopouzdanje.

4. Beznačajnost

Osećati se nevažnim ili beznačajnim je noćna mora za narcisa. Često kreiraju scenarije koji ih stavljaju u centar pažnje, kako bi se izborili protiv ovog straha, jer izjednačavaju pažnju sa vrednošću.

5. Gubitak kontrole

Kontrola je najvažnija za narcisa, a pomisao da je izgubi može izazvati značajnu anksioznost. Oni moraju da se osećaju odgovornim za svoje okruženje, ljude oko sebe i što je najvažnije, za narativ sopstvenog identiteta i tek tada nemaju osećaj gubitka kontrole.

6. Starenje

Starenje predstavlja gubitak lepote, snage i moći - svih izvora narcisoidnog snabdevanja energijom. Narcisi se često bore sa starenjem i mogu ići do krajnjih granica da održe svoju mladost.

7. Zavisnost od drugih ljudi

Ideja da zavisi od nekog drugog može učiniti da se narcis oseća slabim i ranjivim. Moraju se osećati samodovoljnim i ne mogu da podnesu ideju da im treba bilo ko drugi, čak i kada im je potrebna pomoć.

8. Iskrena intimnost

Prava intimnost zahteva nivo ranjivosti sa kojim se narcisi ne osećaju prijatno. Često imaju površne odnose i izbegavaju istinsku vezu, jer bi to moglo otkriti njihovo pravo ja.

Razumevanje ovih strahova može biti prvi korak u suočavanju sa manipulativnim ponašanjem narcisa i način da se pomogne žrtvama narcisoidnog zlostavljanja da pronađu svoje uporište. Iako se narcisi možda neće lako promeniti, informisanje o njihovim strahovima i motivacijama može vam pomoći da se krećete u podmuklim vodama veze sa narcisom i da se pripremite za suočavanje s izazovima koji vas čekaju.

Saznajte KAKO DA POPRAVITE TOKSIČAN ODNOS SA MAJKOM: Jedna stvar je najvažnija da povratite poverenje i da se ponovo povežete

BONUS VIDEO:

SUMNJATE DA STE ŽRTVE NARCISA? Psiholog otkriva SIGURAN NAČIN da se uverite! Odaje ih jedna PODMUKLA TAKTIKA ZLOSTAVLJANJA kurir televizija

Sensa/L.S.