Koeficijent inteligencije je pokazatelj mentalnog razvoja, koji se lako utvrđuje raznim specijalnim psihološkim testovima. Šta utiče na nivo inteligencije još nije utvrđeno, ali naučnici smatraju da je glavni faktor visokog koeficijenta inteligencije genetika.

Smatra se i da na kognitivne sposobnosti utiče sredina u kojoj je dete odrastalo (vaspitanje, porodična atmosfera, odnosi sa roditeljima).

IQ testovi ne procenjuju nivo znanja ili kreativnosti, već samo određuju mentalne sposobnosti: logiku, pamćenje.To mogu biti vežbe iz logike, aritmetičkih proračuna ili orijentacije u svakodnevnim situacijama, poručuju sa sajta Wday.ru.

Nisu svi u stanju da se nose sa tako nemogućim zadatkom, pa su psiholozi napravili jedan od najkraćih testova za merenje inteligencije. Samo 17% može da ga uspešno završi bez i jedne greške.

Uzmite komad papira i olovku, zapišite odgovore koji vam najbrže padaju na pamet, a zatim ih spojite sa tačnim.

Prvi zadatak

Čamac se ljulja na vodi. Sa boka su bile bačene merdevine. Pre plime, voda je pokrivala samo donji stepenik. Koliko će vremena biti potrebno da voda pokrije 3. stepenicu od dna ako za vreme plime voda raste brzinom od 20 cm na sat, a rastojanje između stepenica je 30 cm?

Drugi zadatak

Trčite maraton i prošli ste trkača koji je trčao drugi. Koju poziciju sada zauzimate?

Treći zadatak

Gluvonemi čovek je otišao u prodavnicu kancelarijskog materijala da kupi rezač za olovke. Zabio je prst u levo uvo i napravio okretni pokret šakom druge ruke pored desnog uha. Prodavac je odmah shvatio šta se od njega traži. Zatim je u istu radnju ušao slep čovek. Kako je objasnio prodavcu da želi da kupi makaze?

Rešenje na prvo pitanje

Nikada, pošto se čamac diže sa vodom.

Rešenje na drugo pitanje

Drugo. Ako ste odgovorili da ste sada prvi, onda je ovo netačno: pretekli ste drugog trkača i zauzeli njegovo mesto, tako da ste sada na drugoj poziciji.

Rešenje na treće pitanje

Upravo smo rekli da je slep, ali ne i da je glup.

Saznajte koje 3 tajne ne smete nikome nikada da otkrivate.

BONUS VIDEO: 

Test Ličnosti TikTok/mia_yilin

Sensa/A.S.