Prijatelji su neophodni za srećan život. Ali neka prijateljstva mogu skliznuti u toksičnost, ostavljajući za sobom emocionalne ožiljke.
U takvim slučajevima psiholozi kažu da je najbolje rešenje odustati od te veze, koliko god ona bila teška. Danijel Bajard-Džekson je stručnjakinja za prijateljstvo i međuljudske odnose, pomaže ljudima da prepoznaju znake toksičnosti, a nekoliko fraza će vam pomoći da identifikujete čak i najsuptilnije znake toksičnog prijateljstva, piše CNBC Make It.

„Previše si osetljiva“

Kada vam prijatelj kaže da ste „previše osetljivi“, to znači da vaša osećanja nisu stvarna ili da nešto nije u redu sa vama ako imate ta osećanja. Budući da je izražavanje emocija zdrav deo svakog prijateljstva, kada vam se kaže da ste previše osetljivi, to ukazuje na to da vama bliskim ljudima nedostaje empatija.

„Šalila sam se. Zar ne znaš vic?“

Dobri prijatelji imaju razumevanja za vas i pružaju vam podršku. Kada prijatelju kažete da vas je nešto u njegovom ponašanju povredilo, odgovarajuća reakcija bi bila da pokuša da razume u čemu je pogrešio i da ispravi svoje ponašanje. Ali u toksičnom prijateljstvu moguć je odgovor „Zar ne znaš da se šališ?“. To je način odbrane ili kamufliranja zlih komentara koji vas povređuju.

„Srećan si što me imaš za prijatelja“

Zdrava prijateljstva su zasnovana na jednakosti. Obe ili oboje ste uključeni i nijedno ne treba smatrati boljim ili vrednijim od drugog. Ako stalno čujete svog prijatelja kako ističe svoju superiornost ili sugeriše da bi trebalo da budete zahvalni na njegovom prisustvu, to bi mogao biti znak da je vaša veza neuravnotežena i da niste istinski cenjeni.

„Nedostaje mi stara ti"

Pravi prijatelj treba da vam dozvoli da budete ono što zaista jeste, bez obzira na to da li se to poklapa sa njegovim ličnim vrednostima ili ne i da vas podstakne da se razvijate. Ako prijatelj izražava nezadovoljstvo pozitivnim promenama u vašem životu ili, još gore, podriva vaš napredak, to bi mogao biti znak da taj prijatelj ne želi vaše najbolje.

„Duguješ mi“

Reciprocitet je važan, ali ako prijatelj očekuje da bude nagrađen za sve što vam pruži i da, to može značiti da je vaša veza „transakciona”. Kako se približavate nekome, počinjete da uključujete tu osobu u svoj život i ono što boli vas boli i njega, ili ono što vas čini srećnim čini i njega ili nju srećnim. Zato se dobri prijatelji osećaju dobro kada su velikodušni jedni prema drugima.

„Pitam se zašto su te unapredili“

Imati prijatelja koji umanjuje vaš uspeh ili koji stalno pokušava da nadmaši vaša dostignuća (npr. „Dobio sam još veći bonus“) utiče na vaše samopouzdanje i sabotira vašu radost. U zdravim vezama prijatelji pojačavaju radost uspeha jedni drugima uz iskrene čestitke ili proslave.

„Žao mi je što se osećaš tako"

Iskreno pomirenje zahteva da obe strane prepoznaju svoje greške i shvate štetu koju su učinili. Kada se prijatelj izvini zbog „osećanja“ na određeni način, to implicira da su problem vaša osećanja, a ne njihovo ponašanje. Ako izražavanje vaših pritužbi ili postavljanje ograničenja bude ispunjeno takvim komentarima, vaš prijatelj ne preuzima odgovornost za uticaj svojih reči ili gestova na vas.

Kako da se nostite s gubitkom prijatelja

Gubitak prijatelja izaziva duševni bol, a patnja je još veća kada ne znate zašto vas je prijatelj napustio. Takvo ponašanje, izbegavanje kontakta i neodgovaranje na telefon ili poruke, poznato je kao „gosting“. To utiče na vaše samopouzdanje i čini da se osećate tužno. Čak i kada žele da prekinu prijateljstvo, prijatelji bi trebalo da barem objasne zašto to žele. Naravno, jedna fraza nije dovoljna da se kaže da li je prijatelj toksičan. Obavezno razmislite o pomenutim frazama, ali istovremeno sagledajte situaciju u celini. Takođe morate da odgovorite na ova tri pitanja koja će razjasniti vašu situaciju:

  • Da li me podržava kada mi zatreba?
  • Da li želi najbolje za mene?
  • Postoji li ravnoteža zadovoljenja potreba svakog od nas?

Ako odgovori na ova pitanja odražavaju toksičnu dinamiku, bilo bi bolje da se povučete, postavite ograničenja ili vodite iskren razgovor i onda krenete dalje.

BONUS VIDEO:

Ana Rodić - Pritisak da se uđe u brak MONDO/Stefan Stojanović

Sensa/Z.A.