Ako vam se čini da sve dolazi na svoje mesto, a ipak postoji neki glas u pozadini vašeg uma koji šapuće da nešto nije u redu, ne brinite niste jedini. Stručnjaci su se pozabavili ovom temom i otkrili zašto se u nama ponekad javlja takav osećaj.

1) Perfekcionizam

Da li ste ikada uhvatili sebe kako se previše umarate od malih stvari, na dnevnom nivou, a sve u cilju tog neuhvatljivog „savršenog“ ishoda? Bilo da se radi o prezentaciji na poslu ili planiranju porodičnog putovanja, težnja za savršenstvom može značajno povećati nivo stresa.

Stvar je u tome što živimo u svetu koji veliča savršenstvo kao krajnju značku uspeha. Ovakva nemilosrdna potraga za besprekornošću može isisati radost iz života. Čak i kada stvari idu glatko, um perfekcioniste se nikada ne gasi. To je kao da imate non-stop unutrašnjeg kritičara, koji stalno prigovara i nikada nije sasvim zadovoljan.

Učite da se pomirite sa nesavršenošću, prihvatite činjenicu da se život svodi na putovanje, a ne samo na odredište. Dakle, umesto da se fiksirate na taj savršeni rezultat, zašto ne biste promenili brzine i uživali u vožnji?

2) Ignorisanje nestalnosti

Budistička mudrost nam govori da je sve u životu nestalno. Naša osećanja, okolnosti, čak i naše misli se stalno menjaju, ali mi se često opiremo ovoj stvarnosti. Žudimo za stabilnošću i sigurnošću u svetu koji je inherentno nestabilan i neizvestan.

Kada je život dobar, možemo se brinuti da ćemo izgubiti ono što imamo. Ovaj strah od gubitka – sreće, zdravlja, voljenih ili materijalnih dobara, može izazvati značajan stres.

Postajemo zaokupljeni idejom da zadržimo sadašnje stanje stvari, iako je promena neizbežna.Ignorisanje koncepta nestalnosti je kao da pokušavate da zadržite vodu. Bez obzira koliko čvrsto stisnemo šake, voda će nam na kraju iskliznuti kroz prste.

Prihvatanjem nestalnosti, konačno možemo da se opustimo i uživamo u dobrim vremenima bez stalnog straha da će oni izmaknuti. Možemo da se opustimo, budemo prisutni u trenutku i upijemo svu tu dobrotu, znajući da je promena samo deo divlje vožnje koju nazivamo životom.

Kada jednom shvatimo ovo, stres i briga zauzimaju sporedno mesto, dozvoljavajući nam da živimo najbolje živote upravo ovde i sada.

3) Veliki ego

Kada je naš ego prenaduvan, često vidimo kako stalno merimo sopstvenu vrednost u odnosu na druge, tražeći potvrdu i priznanje na svakom koraku, i strahujući od neuspeha ili odbacivanja.

Ova stalna potreba za potvrđivanjem, može dovesti do nemilosrdnog ciklusa poređenja, gde stalno procenjujemo sebe na osnovu dostignuća drugih ili društvenog statusa, što može da prouzrokuje napetost i nervozu.

Štaviše, strah od neuspeha ili odbacivanja postaje pojačan kada je naš ego naduvan, jer vezujemo svoju sopstvenu vrednost direktno za spoljašnje ishode. Ovaj strah može da omete naš rast i da nas spreči da rizikujemo ili da se svim srcem bavimo svojim strastima.

4) Odvajanje od sadašnjosti

U našem digitalnom dobu, neverovatno je lako odvojiti se od sadašnjeg trenutka. Često sebe uhvatimo kako skrolujemo društvene mreže, gubimo se u prošlosti ili budućnosti i zaboravljamo da cenimo momenat.

Ovo isključenje može izazvati mnogo stresa i brige. Čak i kada je život dobar, možda ćemo propustiti radost sadašnjeg trenutka jer smo previše zauzeti brigom o tome šta je sledeće.

Kada odlučimo da se povežemo sa sadašnjim trenutkom, možemo smanjiti stres i brigu. Omogućava nam da se u potpunosti uključimo u život dok se dešava, umesto da se gubimo u svojim mislima ili digitalnim distrakcijama.

5) Preterano razmišljanje o pozitivnosti

Ponekad naš stres ne dolazi od haosa u životu, već od pritiska da stalno budemo optimistični. To je kao ova stvar koja se zove toksična pozitivnost. Svi se osmehujemo, čak i kada duboko u sebi osećamo sve osim sunca i duge.

Naravno, pomislili biste da je krajnji cilj ostati pozitivan 24/7, ali istina je da nam to može veoma štetit. Kao da uvek pokušavamo da potisnemo svaki nagoveštaj negativnosti, što nas samo na kraju čini veoma zabrinutim zbog bilo kakvih loših misli.

Svesnost se pojavljuje kao superheroj, učeći nas da prihvatimo sve naše emocije, dobre, loše i ružne. Potpuno je u redu biti tužan, ljut ili uplašen. 

Kada prestanemo da se borimo sa svojim osećanjima i počnemo da ih prihvatamo, dešava se magija. Zapravo možemo bolje da se nosimo sa njima i smanjimo nivoe stresa i brige, piše sajt Ideapod

Saznajte koje osobine imaju najprivlačnije žene.

BONUS VIDEO:

Najvažnije pitanje kod psotavljanja ciljeva TikTok/kraljicasadržaja

Sensa/A.S.