Odnos prema novcu, kao i mnogi drugi aspekti našeg života, umnogome zavisi od stvari koje smo naučili u detinjstvu. Određeni obrasci, a koji dolaze iz porodice, mogu da nas spreče da više zarađujemo, bolje "baratamo" parama i uštedimo bez odricanja

Za početak, pročitajte sledeća pitanja i odgovorite iskreno na njih.

  1. Da li se često raspravljate sa partnerom zbog problema sa novcem?
  2. Da li ste skloni da "računate u glavi" svaki put kada ste prinuđeni da potrošite novac ili jednostavno da o njemu razgovarate? I da li ovo čini da se osećate uplašeno i nesigurno?
  3. Da li potajno priželjkujete da vam partner obezbedi udobniji život ili da vas jednostavno oslobodi finansijskih obaveza?
  4. Da li imate neujednačene i naizgled nelogične obrasce potrošnje novca? Na primer, da li postoje trenuci kada se ponašate kao da ste potpuno švorc čak i kada imate novac na računu, a onda ima i momenata kada se rasipate i trošite na nepotrebne stvari?

Ako je većina odgovora potvrdna, verovatno ste još u detinjstvu usvojili nezdrave obrasce koji i dan danas utiču na vaš odnos prema novcu. Saznajte koja tri tri obrasca bi trebalo da promenite kako biste privukli obilje u život i bili potpuno spokojni u pogledu finansija. 

1. Izbegavanje priče o novcu

Kada god je vreme za ozbiljan razgovor o novcu, boli vas stomak, hvata vas nesvestica ili postoji nešto hitnije čime morate da se pozabavite? Ne vodite evidenciju o troškovima, ne proveravate koliko novca imate na kartici i ne štedite? Ako je moguće, radije ćete prepustiti nekom drugom da brine o vašim finansijama? Ovo je jedan od toksičnih obrazaca koji se rađaju još u detinjstvu. Glavno pitanje je kada ste postali nesigurni u sopstvene mogućnosti? Nemojte da sumnjate, ovo je obrazac koji vas sprečava da mudro raspolažete novcem i uvećate imetak

2. Fantaziranje o bogatstvu

Sanjate o savršenom partneru koji će vas spasiti i rešiti sve vaše finansijske probleme? Maštate o tome da dobijete na lutriji, ili nadate se unapređenju i povišici, a možda i da osvojite veliku sumu novca sasvim iznenada, jer imate osećaj da bi ovo bogatstvo rešilo sve vaše probleme? Ovaj obrazac bi mogao da potiče iz priča u detinjstvu, a u kojima neki spoljni faktor uspeva da potpuno promeni život glavnog junaka, u ovom slučaju vas. To znači da niste u mogućnosti da u potpunosti vodite život odrasle, zrele osobe, uz sve odgovornosti koje ga prate.

3. Nedoslednost u baratanju novcem

Kada niste dosledni u tome kako se odnosite prema novcu, koliko i kada trošite, u kojim situacijama štedite, razlog je verovatno nedostatak znanja o osnovama upravljenja finansijama. Zbunjeni ste i ovaj osećaj je najverovatnije ukorenjen u mešovitim porukama koje ste usvojili, bilo od roditelja, porodice ili od društva.

Ako ste još od malena slušali kako je  "ne umete s novcem", ili da ste "nesposobni da uštedite ili mudro investirate", to je najverovatnije razlog što mislite da ne možete bolje i u skladu sa tim mišljenjem se ponašate. Takođe, to je i razlog što ste nedosledni - ili pokušavate da sakupite ogromne sume novca, ili ga raspinički trošite. Nikako ne pomaže ni ako stalno sebi ponavljate da "nemate novca", na taj način podsvesno sabotirate sebe.

Kako možete da se oslobodite toksičnih obrazaca?

Postoje tri načina da se oslobodite ovih toksičnih obrazaca koji vas blokiraju u mudrom upravljanju novcem.

1. Pepoznavanje realne situacije

Analiziranje gorenavedenih obrazaca može da vam otkrije kako razmišljate. Razmislite kako se ponašate i osećate. Kakve su vam emocije kada primate novac, kako se osećate kada ga trošite i kako se odnosite prema njemu. Da biste pronašli rešenje, za početak morate veoma dobro da ste upoznate sa problemom.

2. Promena stava

Zauzmite drugačiji stav u odnosu prema novcu. Vi njega kontrolišete, a ne on vas. Zamenite obrasce iz porodice i prošlosti novim, snažnijim, koji će vam pomoći da potpuno kontrolišete svoj život i, posledično, polje finansija. Prvi korak ka promeni je odustajanje od destruktivnih obrazaca. Ruski psiholog Mihail Labkovski je svojevremeno izneo zanimljivu teoriju o tome kako "novac voli neustrašive".

3. Kroz iskustvo

Ponavljanje je majka učenja. Nećete moći da se oslobodite negativnih obrazaca za jedan dan, jer oni imaju korene u vašem umu godinama unazad. Da biste stekli iskustvo u upravljanju novcem, morate biti strpljivi i preduzeti male, ali sigurne korake ka oslobađanju od starih i negativnih  navika. 

Proverite i kakav odnos imate prema novcu i otkrijte zašto se još uvek niste obogatili!

BONUS VIDEO:

kako uštedeti novac Tiktok/lukasbattle

Sensa/Z.A.