Dešava se da novac jednostavno ne želi da dođe u vaše ruke. Sav vaš rad i trud su uzaludni. Stalno ste u dugovima do guše, nedostaje vam novac, imate nevolje na poslu – pobrojani problemi mogu vas navesti da mislite kako ste u nemilosti, da vas je neko urekao i da imate lošu novčanu karmu. Određivanje novčane karme je vrlo jednostavno – da biste to uradili, samo treba da analizirate svoju finansijsku situaciju u poslednjih nekoliko godina i zapitate se: šta se promenilo nakon nekoliko godina, da li se vaša finansijska situacija poboljšala. Ako je na delu status kvo – uprkos vašim naporima, stalno ste zabrinuti zbog finansijskih problema, dugova i osećate da novac ne želi da dođe u vaše ruke – onda ima smisla da se malo time pozabavite i očistite svoju novčanu karmu.

Kako i zašto nam je data novčana karma

Karma znači krst koji čovek nosi tokom svog života. Može ga dobiti od rođenja zbog nekih dela svojih predaka ili steći tokom života kao rezultat delovanja same osobe. Ali često se negativna novčana karma stiče tokom života.

Loša novčana karma može se desiti u nekim slučajevima:

 • Ako je osoba odrasla u siromašnoj porodici, ne pokušava da ispravi ovu situaciju i dozvoljava sebi da živi onako kako žive njegovi roditelji, to se naziva i genetsko siromaštvo.
 • Ako čovek od detinjstva stalno čuje negativne stavove o novcu: "Nemamo para", "Svi bogati ljudi su lopovi" itd.
 • Ako čovek ne poštuje novac, smatra ga prljavštinom, nečim nedostojnim - neće ga onda ni imati.
 • Ako čovek zavidi uspešnim ljudima.
 • Ako čovek izbegava ili ne koristi pokušaje da poveća svoj profit.
 • Ako čovek sebe smatra nedostojnim velikog novca i ne veruje u svoje sposobnosti i mogućnosti...

Lista se može nastaviti u beskonačnost, ali ideja je ovde ista – loša novčana karma nastaje kada osoba izgradi pogrešan odnos sa novcem na energetskom i psihološkom nivou.

Kako ispraviti lošu novčanu karmu

Novčana karma se može ispraviti uz pomoć pozitivnih stavova koji će promeniti razmišljanje i učiniti osobu privlačnom za novac. Ispravljanju karme mora se pristupiti svesno, inače neće biti od koristi. Šta treba da uradite?

 • Počnite da osećate radost i prijateljstvo prema uspešnim i bogatim ljudima. Ne treba zavideti na tuđem bogatstvu, treba se radovati uspesima drugih. Tada će sreća pokucati na vaša vrata. Prestanite da osuđujete tuđe poroke. Ne ogovarajte i ne kritikujte jer nije na vama da sudite.
 • Prestanite da pričate loše o novcu. Fraze kao što su "novac je zlo", "novac ne kupuje sreću" ne bi trebalo da se koriste. Naučite da razmišljate pozitivno o ljudima koji su stekli bogatstvo. Ideja da su svi milioneri lopovi i prevaranti je zastareli stereotip koji u naše vreme više nema nikakvog opravdanja.
 • Naučite da pravilno rukujete novcem. Ne bacajte novac okolo i često ga brojite da biste znali koliko novca imate.
 • Ne budite sebični. Novac ne voli škrte ljude. Uvek pomozite onima kojima je potrebno.
 • Uvke recite "hvala" onima koji su vam ikada pomogli i pomažu vam, čak i ako je to mala stvar. Zahvalnost je moćna snaga koja čoveka ispunjava pozitivnom energijom i daje mu motivaciju.
 • Ne žalite se na život ili nedostatak novca. Od toga se niko nikada nije obogatio.
 • Ne postavljajte novac kao cilj svoga života. On je samo sredstvo za postizanje života kakav želite. Dakle, ne sanjajte o finansijskom blagostanju, već o nečemu konkretnijem - o putovanju, nameštaju, kući, automobilu itd.

Pročitajte novč

BONUS VIDEO:

kako uštedeti novac Tiktok/lukasbattle

 Sensa/Z.A.