U priručniku zdravog života "What are you hungry for?" Dipak Čopra prenosi svoju viziju smanjenja kilograma utemeljenu na promišljanju zašto ljudi previše jedu, odnosno zašto su gojazni.

Prema Čopri, iza viška kilograma krije se potreba za nečim uzvišenijim od hrane. Kako kaže, većina nas jede zbog nečega što je iznad same gladi. Trudimo se da zadovoljimo svoje emocije i potrebe (za duhovnošću, smislom, kreativnošću, privrženosti, dostignućima...) koristeći hranu kao zamenu za istinsku telesnu i mentalnu ispunjenost.

"Budite iskreni prema sebi", upućuje Čopra u knjizi, zapitajte se čega ste zaista željni i neka vas vaša iskrena želja za promenom vodi ka pravom putu. Kada shvatite šta vam nedostaje u životu, tada normalno konzumiranje hrane, prema Čopri, postaje automatsko jer telo i um postižu ono što žele i bez jela. Nakon 30 dana praćenja njegovog telesnog i duhovnog programa koji spaja zapadnjačku i alternativnu medicinu, uverava nas - smanjićemo kilažu za 2 do 3 kilograma.

8 tajni Dipaka Čopre: kako osloboditi duh i pronaći radost...

Shvativši da mu nedostaje više druženja s porodicom i odbacivši nepromišljene, usputne zalogaje (na aerodromima, u hotelskim sobama...), Čopra je i sam uspeo da smrša preko osam kilograma uz pomoć saveta iz ovog priručnika. Da biste i vi uspeli u tome, Čopra savetuje da prvo postanete svesni svog tela i osećaja gladi. Da naučite da slušate svoje emocije. Emocionalno stanje je slično fizičkom. Kao što znate da ocenite da vas boli glava, isto tako lako otkrijte šta vam poručuje srce. Zatvorite oči, fokusirajte se na taj organ ljubavi pa posmatrajte kako se pri tom osećate.

Telo je, prema Čopri, samo fizički odraz odluka koje donosimo tokom života i ako nam je um zadovoljan - telo prestaje u velikoj meri da žudi za hranom. Pri tom ne treba ničega da se odreknete. Dipak je protivnik deta prilikom kojih se broje kalorije, masnoće ili ugljeni hidrati jer, kako kaže, dijete uglavnom ne deluju zato što se ne pridržavamo njihovih pravila.

On savetuje da u ishranu uvrstite svih šest ajurvedskih ukusa:

  • slatko (cele žitarice, hleb, orašasto i ostalo voće...)
  • kiselo (jabuke, bobičasto voće, jogurt...)
  • slano (riba, umak od soje, suhomesnati proizvodi...)
  • gorko (radič, brokoli, spanać, kurkuma...)
  • ljuto (čili, luk, đumbir...)
  • oporo (čaj, kafa, mahunarke, krastavci...)

Ukusi po ajurvedi: kako terapijski deluju slano, slatko, gorko i kiselo...

Najvažnije je da se pri odabiru namirnica pobrinete da su zdrave i sveže i da su što manje fabrički obrađene (bez aditiva, šećera...). Ako, na primer, imate običaj da jedete kad ste loše raspoloženi ili pod stresom, Čopra savetuje da ne branite sebi hranu i ne borite sa svojim apetitom, nego da radije naučite svoj mozak kako da se efikasnije nosi sa stresnim situacijama. U tome će vam pomoći meditacija, joga, tehnike relaksacije, san, umereno vežbanje ili druženje s porodicom i prijateljima.

Drugi tajni ključ zdravih prehrambenih navika krije se u promišljenom uživanju u hrani - obraćanju pažnje na ono šta i kako jedete. To znači da jedete samo onda kada ste gladni, i to u sedećem položaju (nikako ne s nogu ili u prolazu, bez skretanja pažnje na televiziju ili mobilni telefon), lagano, uživajući u svakom komadu hrane koji stavite u usta. Pri tom se zadovoljite da utolite samo dve trećine gladi. Kada osetite da više niste gladni, prestanite da jedete, sve nakon toga vodi u nepotrebno prejedanje.