8 ZNAKOVA DA STE UPOZNALI RANJIVOG NARCISA: Lako vas može uhvatiti u zamku, saznajte kako da se oduprete!

8 znakova da je osoba u vašoj blizni ranjivi narcis - kako da ga prepoznate i postavite se prema njemu!

Shutterstock

Narcisoidni poremećaj ličnosti se jasno primećuje kod ljudi koji su toliko fokusirani na sebe i svoje želje, da zanemaruju potrebe svih oko sebe. Tipični znakovi narcisa jesu sebičnost, nedostatak empatije i preteranu potrebnu da mu neko nešto daje.

Postoje više tipova narcisa, a jedan od njih se naziva ranjivinarcis. To je osoba koja ima tendenciju da bude veoma samosvesna, nesigurna i preosetljiva na odbacivanje. Oni osciliraju između osećaja inferiornosti i superiornosti u odnosu na druge, i lako postaju uvređeni, uznemireni ili čak neprijateljski raspoloženi kada nisu u centru pažnje.

Glavna razlika između klasičnog narcisa i rnajivog jeste da su kod ranjivog narcisa najčešće narcističke tendencije prikrivene. Ranjivi narcisi se često suočavaju sa visokim nivoom negativnih emocija, pa klinički psiholog i dr Krejg Malkin, profesor na Harvardu, primećuje da mogu čak i korisititi svoj nivo patnje. "Prikriveni narcisi se osećaju posebno jer veruju da je njihov bol važniji od drugih. Možda se osećaju kao najneshvaćeniji genije, osoba koja najviše pati, ili čak najveća žrtva u prostoriji." - istakao je psiholgo.

Koji znaci pokazuju da je osoba ranjivi narcis:

1. Introvertna osoba koja maskira nesigurnosti - Ranjivi narcizam je veoma povezan sa introverzijom. Ovi narcisi pokazuju tihi osećaj superiornosti i izgledaju rezervisanije. Međutim, to je često zato što se potajno plaše da pokažu svoje mane i neuspehe. Razotkrivanje njihovih pravih osećanja uništilo bi iluziju superiornosti. Stoga izbegavaju društvene interakcije kako bi smanjili rizik da njihova maska bude skinzta.

2. Veoma je osetljiv na kritiku - Ranjivi narcisi imaju tendenciju da budu veoma osetljivi na kritiku i postoji veća verovatnoća da će je internalizovati zbog svog krhkog osećaja sebe. Njihove primedbe mogu biti odbojne ili sarkastične, ali su slomljene kritikom.

3. Odbrambeni stav i bes - Mogu u sebi dugo držati neprijatna osećanja poput gorčine, ljutnje, besa, ogorčenosti. Na radnom mestu, ranjivi narcisi mogu da se ljute na ljude koji zarađuju pohvale ili priznanja na koje misle da imaju pravo, kao što je kolega koji dobija zasluženo unapređenje. Kada ih neko povredi, skloni su osvetoljubivosti.

4. Pasivna agresivnost - Ranjivi narcisi mogu biti pasivniji-agresivniji u svojim interakcijama, komunicirajući kroz osjećaje krivice, lažne pohvale druge osobe ili neumesne šale. N aovaj način izbegavaju direktnu komunikaciju.

5. Kontrolisanje partnera - Ranjivi narcisi često traže veze u kojima mogu biti u centru pažnje i gde osećaju da mogu da kontrolišu svog partnera. Koriste manipulativne taktike kako bi zadržali partnera kraj sebe.

6. Nametanje krivice drugima - Narcisi imaju tendenciju da projektuju krivicu na druge ljude. Oni takođe koriste "sramotu" drugih da bi sebe uzvisili. Dok su otvoreni narcisi otvoreni, ranjivi narcisi mogu imati naizgled nežniji pristup objašnjavanju zašto je nešto vaša greška. Oni se mogu pretvarati da su žrtve, a da ste vi neko ko stalno pravi greške.

7. Nisko samopoštovanje - Često, ranjivi narcisi imaju neverovatno niskosamopouzdanje i uznemireni su zbog nesigurnosti, a narciosidno ponašanje koriste kao masku.

8. Empatija zbog lične koristi - Ranjivi narcisi mogu izgledati voljni da pomognu drugima ili da budu saosećajni, ali uglavnom to rade da bi dobili odobrenje drugih i divljenje za svoja dela.

Ako ste u svom okruženju prepoznali ranjivog narcisa, evo kako treba da postupate sa njim i zaštitite sebe:

1. Prepoznajte znakove ranjivog narcisa - Iako je teže identifikovati ranjive narciste, oni imaju slične osobine kao i bilo koji drugi narcis, uključujući preuveličan osećaj sebe i veoma visoko mišljenje o sebi. Ukoliko se često pedstavlja kao žrtva i ne mari za vaša osećanja, znaćete da je pored vas.

2. Ne shvatajte ništa lično - Kada imate posla sa narcisom, bilo ranjivim ili grandioznim, morate shvatiti da se njihovo manipulativno ponašanje ne odnosi na vas. Njihova manipulacija i obmanjujuća ponašanja mogu se osećati veoma ličnim kada su na strani primaoca. Međutim, koliko god da je bolno, važno je zapamtiti da njihovi postupci nemaju nikakve veze sa vama i da sve ima veze sa njihovim sopstvenim problemima i nedostatkom samopoštovanja.

3. Postavite čvrste granice - Postavitze jasne granice već na početku odnosa i komunicirajte da ćete otići ako se prema vama ophode na način koji je nezdrav ili neprijatan.

4. Dozvolite im da se suoče sa nelagodnosti usled lošeg ponešanja - Izbegavajte da pokušavate da umirite povređeni ego ili osećanja, posebno ako je to na štetu vaših sopstvenih emocija. To im neće pomoći u njihovoj borbi sa odgovornošću.

5. Ne nasedajte na njihovu šaradu - Ako osećaju da će vas izgubiti, ranjivi narcisi će pokušati da vas ponovo pridobiju. Znajte da će se verovatno vratiti istim starim navikama.

6. Emocionalno se distancirajte - Narcisi se hrane vašom pažnjom i dramom. Ovo se često naziva narcisoidnim snabdevanjem. Što više drame i haosa stvaraju na koje možete da odgovorite ili se uključite, to će više pažnje dobijati, što ispunjava njihov cilj. Smanjite svoje odgovore, neka budu kratki i emocionalno ravnodušni.

7. Potražite pomoć - Veza sa narcisom može potkopati samopouzdanje osobe, negativno uticati na mentalno zdravlje, distanciraju se od prijatelja i porodice... Ukoliko ste izašli iz veze sa narcisom i osećate se loše, razgovor sa psihologom ili terapeutom pomoći će vam da jasno razumete situaciju, zalečite emotivne rane i postavite odgovarajuće granice.

Izvor: Sensa