Kada se setim detinjstva, najčešće me obuzmu fina i topla sećanja na mamine jutarnje poljupce, topli čaj i tost sa puterom u osunčana nedeljna jutra, i tatini brkovi koji mirišu na duvan i laganu kolonjsku vodu. Nakon što mi je otac umro, dugo sam čuvala bočicu te kolonjske vode kako bih mogla da ga prizovem da dođe kada mi nedostaje. Taj miris je za mene značio blagostanje i radost, mir i beskrajne mogućnosti. Uglavnom, divno je biti tako komotno ušuškan u prijatna sećanja i zgodno zaboraviti da sam pregrbačila i milion i jednu grdnju, ljutitu viku sa prozora jer sam, zgodno, zaboravila da se setim da im kažem da me učiteljica čula u školi kako psujem pa ih pozvala na razgovor. Neprijatnog li razgovora. Sedim na zelenom trosedu, gutam ponos upakovan u suze i trpim grdnju.

U međuvremenu su se mnogi igrači promenili, ali ostalo je da kad god me neko iznenadi bezrazložnoautoritarnim stavom i željom da uspostavi dominaciju nad mojim prostorom ili postojanjem, u sebi prepoznamto dete koje trpi grdnju. Desilo vam se sigurno milion puta da ostanete da visite ispred šaltera, nemi i pokisli kada vam stroga gospođa zbrusi bukvicu zbog vaše neobaveštenosti. Ili da neko pokušava da vas ubedi u nešto sa takvom verbalnom silovitošću da se graniči sa agresijom. Najčešće ćete i zanemeti pošto, ako su vas vaspitavali kao mene, imate duboko usađen i sasvim ispravan program da nije vaspitano biti grub, drzak, snishodljiv i da nikako, ali apsolutno nikako nije dopustivo biti nadmen.

Zaista duboko verujem da svako od nas može da osvesti trenutke kada se ponaša neprihvatljivo. Nije važno ko se nalazi preko puta vas. To je čovek. Možda izgleda kao dete, starac, zbunjeni kolega ili stranac na ulici, ali je čovek. Ne postoji razlog da se zbog vas neko oseća kao izgubljeno dete, ali ni da vi budete sparing partner za nečiju nesigurnost. 

Iskoračite iz detinjstva i ostavite dete koje ste bili da uživa u ljubavi i brizi roditelja. Samo su oni imali prava da vam spočitavaju lekcije jer su vas pripremali za život. Ne morate da ga prizivate svaki put kada vam nečija ljutnja aktivira signal da nešto treba da se istrpi. To je samo program koji možete da promenite. Osvestite okidače koji vas regresiraju u nemoćnodete i sledeći put verovatno nećete čak ni primetiti ponašanje koje vas je do skora bacalo u očaj.

Izvor: Sensa