Prihrana biljaka neophodna je kako bismo imali bogate cvetnice, zdrave i razlistale biljke koje se pravilno razvijaju i čine naš dom pravom oazom koja je u skladu sa prirodom. Ne morate trošiti novac na hemikalije, rizikovati i nesigurno se upuštati u procese sa raznim veštačkim đubrivima. Umesto toga, napravite prirodno đubrivo za 0 dinara, jer sve sastojke verovatno već imate u kući.

Svi znamo za đubrivo sa ljuskama jajeta, kao i za prihranu korom banane ili talogom iz kafe, ali vreme je za nove recepte. Donosimo vam 5 recepata za prirodna đubriva od ostataka hrane - vaše cveće će vam biti zahvalno:

1. Čaj - Kada procedite biljni čaj, sačuvajte njegov talog, odnosno biljke koje ste kuvali. Od njih napravite prihranu tako što ćete smesu od 3 kašike taloga od čaja preliti sa litar vrele vode i ostaviti da odstoji oko 5 dana. Procedite i koristite kao prihranu.

2. Voda od kuvanih žitarica - Kada skuvate pirinač, heljdu ili pšenicu, vodu u kojoj ste kuvali žitaric emožete koristiti kao prihranu za biljke. Takva voda sadrži silicijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, pa će nahraniti koren vaših biljaka potrebnim mineralima.

3. Prskanje sa infuzijom od kore pomorandže - Ovo je prevencija protiv grinja i insekata. Kore citrusa prelijte litrom ključale vode i ostavite da odstoje oko 4-5 sati, a zatim procedite. Dobijenu tečnost sipajte u bočicu sa raspršivačem, pa poprskajte biljke.

4. Sok od aloje je biostimulator rasta - Ova smesa se koristi kako bi seme same biljke bolje klijalo. Kada natapate seme u vodi, dodajte nekoliko kapi soka od aloje, inkubirajte 8 do 20 sati. Prilikom zalivanja sobnih biljaka takođe možete u vodu dodati malo soka od aloje. Važno je da koristite aloju koja je starija od 3 godine. Sok možete procediti, čuvati nekoliko dana u frižideru, pa primeniti nekoliko puta prilikom zalivanja cveća.

5. Kvasac - Stimuliše rast i razvijanje ćelija biljaka, bogat je vitaminima B grupe. Pomešajte 50g kvasca sa 5 kašičica šečera i 5 l mlake vode. Dobro promešajte i ostavite da odstoji oko 3 sata. Pre zalivanja biljaka promešajte prihranu sa kvascem, pa zalijte cveće.

Izvor: Sensa