Da li ste znali da vaše biljke vole ljuske jaja? Bez obzira da li uzgajate baštu ili imate sobne biljke, postoje načini da koristite ljuske jajeta za hranjenje biljaka. Ljuske su skoro u potpunosti sastavljene od kalcijum karbonata, koji je našem telu potreban za zdrave kosti i mišiće. Potreban je i našim biljkama, a možete im ga dostaviti preko komposta, zemlje ili kuvanjem "čaja od ljuske jajeta".

Čiste, suve ljuske jaja mogu da idu direktno u vaš kompost, rekla je baštovanka Ivon Savio za LATimes. Takođe možete staviti izmrvljene ljuske u zemlju pre sadnje biljaka ili semena. Minerali, uglavnom kalcijum karbonat i male količine kalijuma i fosfora, polako će se razgraditi do tačke u kojoj ih koren biljke može apsorbovati. Ali potrebno je neko vreme da se ljuske razgrade, pa gledajte na to kao na đubrenje biljaka za sledeću godinu.

Biljke poput paradajza, paprike i patlidžana posebno će imati koristi od đubriva, odnosno ljuske jajeta, tvrdi Savio. Dodatni kalcijum će pomoći u sprečavanju truljenja na ivicama cveća. Brokoli, karfiol, blitva, spanać i amarant takođe su bogati kalcijumom i mogu imati koristi od dodatne količine školjki.

Komadići ljuske jajeta se takođe mogu koristiti za odbijanje određenih štetočina. Ako vaše biljke napadnu puževi, bacite izmrvljene školjke na zemlju oko korena biljke, stvarajući barijeru široku oko pet centimetara. Sluz stvorenja neće moći da stigne do biljke zbog oštrih komada. Ako imate samo kućne biljke, napravite „čaj od ljuske jajeta“ da biste podstakli njihov rast.

Baštovan Li Adams iz Los Anđelesa savetuje da operete ljuske jajeta i ostavite ih da se osuše. Možete ih držati u uglu mikrotalasne dok zagrevate druge stvari ili ih staviti u činiju na zadnjoj strani frižidera. Ljuske izgnječite rukom, stavite u činiju, a zatim ih prelijte ključalom vodom. Ostavite smesu da odstoji, baš kao i čaj, onoliko koliko je potrebno da se voda ohladi na sobnu temperaturu.

Ako ne želite male komadiće ljuske jajeta u vašim sobnim biljkama , možete ih procediti i koristiti samo vodu. Prelijte tečnost preko biljaka na isti način na koji koristite običnu vodu.

Ukrasnim biljkama (sukulenti) nije potrebno toliko kalcijuma kao biljkama povrća i voća, ali će sve imati koristi od minerala u čaju od ljuske jajeta. „To je kao đubrivo za sve namene, a biljka će dobiti ono što može da iskoristi, šta joj treba“, rekao je Savio. Iskoristite na najbolji način prirodne resurse i dozvolite da ljuske jaja rade za vas.

Izvor: Sensa