Da bi vam cveće bilo zdravo, bujno, puno pupoljaka, mora da ima optimalne uslove za rast. To znači pre svega dobro odabrano mesto i naravno adekvatnu negu (optimalno zalivanje, prihrana, kvalitetna zemlja). Ne mogu sve vrste da uspevaju na sunčanoj strani i obrnuto-neke vrste više vole senku ili na primer samo jutarnje Sunce.

Ako je vaša terasa osunčana tokom većeg dela dana, u rano proleće birajte vrste poput jagorčevine, a kasnije pelargone (muškatli), petunije i verbene. Ove cvetnice dobro podnose toplotu i sunčevu svetlost, pod njegovim uticajem još više rastu i napreduju.

Osim običnih petunija koje rastu uvis i šire se, postoje i vrste koje padaju, formirajući bogate loptaste oblike. Uz adekvatnu negu mogu da vam ukrašavaju terasu sve do kasne jeseni.

Verbene mogu biti žbunaste i u obliku puzavica. Krase ih sitni cvetovi najčešće ružičaste, crvene i bele boje.

Biljke možete posaditi u sakcije, žardinjere ili napraviti ukrasne instalacije koje ne zahtevaju mnogo umeća.

Muškatli takođe ima više vrsta, od običnih preko “ledenih” sa čvršćim lilstovima i sitnijim cvetićima do “kaliopa”, koje krase bujni, krupni cvetovi i tamnocrvena boja. Muškatla je veoma zahvalna i otporna biljka, a ako želite dodatno da je prihranite, pročitajte ovde čime treba da je zalivate.

Koje još vrste cveća mogu da uspevaju na sunčanim mestima pogledajte u videu ispod:

Cveće za sunčana mesta tik tok /karla_ na_ balkonie

Izvor: Sensa