Jutarnja kafa na terasi, ili tople večeri uz prijatnu muziku i čašu vina, čitanje knjige pod Suncem u vlastitom domu - ovo su samo neki do primera zašto je dragoceno imati terasu u kući ili stanu. Proleće počinje 20. marta, a sada je idealan period da pripremite terasu za dolazak toplijeg godišnjeg doba.

Donosimo vam 7 zadataka i ideja koje će vašu terasu pretvorti u prijatan kutak za opuštanje:

1. Raščstite "zimski" nered - Očistite terasu od opalog lišća i prađšine, sredite biljke koje su preziumile napolju, poput čuvarkuće, očistite nameštaj, sredite podove, pa čak i zidove ukoliko ima fleka. Neka prostor bude uredan i otvoren kako biste mogli maksimalno da iskoristite svoju kreativnost za njegovo sređivanje.

2. Prolećne boje - Proleće je sezona pastelnih boja, posebno ružičaste, ljubičaste i plave. Međutim, svoj prolećni dekor balkona možete tematizirati oko bilo koje boje koja se javlja u prirodi jer je ovo period kada sve u prirodi oživljava i budi se. Zato bi zelena nijansa mogla da bude glavni prioritet, kao i žuta i narandžasta. Osim zelene, idite na boje koje niste koristili zimi koje predstavljaju toplije vreme i svetlije dane. Ako želite nešto sami da transformišete, razmislite o farbanju drvenog nameštaja pastelne boje. Samo ga obavezno lakirajte posle!

3. Nameštaj - Ukoliko već iamte stočice i stočić za terasu divno. Ali, ako želite da uštedite i da budete kreativni istovremeno, preporuka su sve popularnije drvene palete kojima možete dati udobnost dodavanjem jastućića i sunđerta u raznim bojama. Osim što je udobno i sjajno za opuštanje, deluje lepo i autentično.

Kako da sredite terasu za proleće 3 TikTok/bellaaswelt

4. Izbor pravih biljaka - Jedna od najboljih stvari u vezi sa prolećem jeste koliko biljaka oživi. Dakle, sređivanje vaše bašte trebalo bi da bude glavni prioritet u spoljašnjoj dekoraciji. Odlučite kakvu atmosferu želite za proleće, jer će to uticati pri izboru biljaka. Na primer, da li želite da istaknete boje, miris, bilje ili kombinaciju sva tri? Neke od najomiljenijih prolećnih biljaka su narcisi, zumbuli, božuer, lavanda, gardenija, begonija, petunije, čuvarkuća itd.

5. Dekorisanje ograde - Postoji mnogo načina za ukrašavanje ograda koje unose elemente prolećnog dekora balkona. Možete napuniti ograde sa prolećnim cvećem ili kupiti cvetne vence da ih omotate. Ako nemate ogradu, možete da ukrasite zid vencima, slikama, detaljima, lampicama...

Kako da sredite terasu za proleće 2 TikTok/gozdee81

6. Proleće je u vazduhu - Nijedna prolećna dekoracija na otvorenom ne bi bila potpuna bez opojnog mirisa cveća. Naravno, možete kupiti mirisne sveće ili difuzore, ali zašto ne biste sami uzgajali biljke? Neke sjajne mirisne prolećne biljke su ruže. zumbul, jorgovan, jasmin, ljiljan, karanfil, lavanda... Možete pronaći i mini žbun jasmina koji čarobno miriše.

7. Dodatna dekoracija kao lični pečat - Pored korišćenja svetlih boja u spoljašnjim prolećnim dekoracijama, želećete da se fokusirate na smele otiske za stvari kao što su jastuci i tepisi. Ne možete pogrešiti sa prugama i geometrijskim šarama, ali, naravno, i jastuci sa cvetnim printom izgledaju savršeno. Cvetni dezeni u stilu 60-ih sjajni su u prolećnoj dekoraciji, ali i svetlonarandžasta, zelena i ružičasta boja kao potpuni kontrast zemljanim tonovima jeseni i zime. Od dekoracije možete koristiti staklene ukrasne vaze, sveće, lampice, tegle koje svetle, slike, fenjeri itd.

Nadamo se da smo vas inspirisali da počnete sa sređivanjem balkona ili terase za prolećnu sezonu - neka se vaša mašta probudi i stvorite kutak u kojem ćete maksimalno uživati do jeseni.

Kako da sredite terasu za proleće TikTok/schonschoendiy

Izvor: Sensa