Da li ste se nekada zapitali nakon pripreme ručka, kako bi bilo kada biste moglli nekako da iskoristite te silne otpatke od povrća? Ova ideja nije uopšte teška za realizaciju, a može da uštedi dosta novca i umanji količinu otpada koju proizvodimo. Hajde da otpacima damo šansu!

Gajenje povrća od nejestivih ostataka nije nimalo neobično. Iskusnim baštovanima je to poznato: beli luk se gaji kada se jedan čen posadi u zemlju, a paradajz i paprike rastu iz semenki. Čak i krompiri mogu da niknu iz malih proklijalih izdanaka koje odsečete. Aako želite da se oprobate u gajenju svoe hrane i da ujedno smanjite kuhinjski otpad delimo sa vama nekoliko savtea.

Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće kao što su celer, bok čoj ili zelena salata romana je izuzetno jednostavno uzgajati. Odsecite bazu sa biljke, koju biste inače bacili, otprilike 2,5 cm. Stavite taj komadić odrezanom stranom nagore u pliću posudu i dodajte malo vode. Redovno dolivajte vodu ali tako da ne uguši i prekrije izdanak. Iz ovih izadanaka će se razvijati biljke na osunčanom mestu u kući pored prozora. Čim puste korenje možete ih presaditi u zemlju.

Korenasto povrće

Kada koristimo cveklu ili repu, plod pripremamo, a izdanke sa listovima obično bacimo ako uopšte i dođu do nas budući da ih već prodavci na pijaci odstrane pre prodaje. Ipak, ovi delovi biljke mogu da nam rode ukusne izdanke za salate. Odsecite vrh ali tako da uz lisnate izdanke ostane bar 7 cm cvekle ili repe. Položite ovaj otpadak u posudu sa malo vode odsečenom stranom nadole i uskoro će se pojaviti sveži izdanci.
Đumbir je takođe odličan, jer brzo raste kada se posadi u zemlju. Ukoliko otpadak od ljuštenja đumbira ima još uvekl svežu stranu na kojoj je ostalo malo mesa, ostavite ga da se osuši preko noći na sobnoj temperaturi. Zatim zasadite komadić 2,5 cm ispod zemlje. Đumbir je tropska biljka i može godinama da opstane u kućnim uslovima..

Voće

Mnoge vrste citrusnog voća lako niču iz odbačenih koštica. Operite ih i neka ostanu navlažene. Posadite u zemlju ih na oko 7 cm dubine. Prekrijte saksiju plastčnim prekrivačem – tako kreirate mini staklenu baštu u kojoj će koštice sazreti i dati svoje izdanke. Drveću voća je potrebno i po nekoliko godina da sazre i počne da daje plodove ali do tada imaju divne cvetove, pa će biti sjajne ukrasne biljke.
Avokado brzo niče iz vode. Očistite dobro košticu i zabijte u nju 3 ili 4 čačkalice na jednakom rastojanju u krug – čačkalice služe kao držač na obodu čaše tako da je uvodu uronjenja 1/3 koštice. Redovno menjajte vodu. Kada iz koštice krene korenje posadite košticu u zemlju tako da pola bude u zemlji a pola iznad.

Izvor: Sensa