Prednosti đumbira su višestruke – ovaj gomoljasti koren smanjuje upale, reguliše nivo kortizola (hormona stresa), jača imunitet, ali i potiskuje glad i podstiče redovnije pražnjenje creva. Upravo zbog ovog drugog, konzumacija đumbira pomaže u gubitku kilograma, ali naravno u kombinaciji sa zdravom ishranom i vežbanjem.

Đumbir sadrži jedinjenja koja se zovu gingeroli koja imaju antiinflamatorno i analgetičko dejstvo. Istraživanja pokazuju da gojaznost može izazvati oksidativni stres i upalu. Oksidativni stres je uzrokovan oštećenjem slobodnih radikala u telu. Antioksidativna svojstva đumbira pomažu u kontroli ovih slobodnih radikala, a njegova antiinflamatorna svojstva mogu suzbiti upalu. Ova svojstva đumbira ne utiču direktno na višak kilograma, ali pomažu u sprečavanju kardiovaskularnih oštećenja i drugih neželjenih efekata prekomerne težine dok radite na regulisanju vaše težine.

Nova studija je pokazala da su gojazni muškarci koji su konzumirali đumbir duže ostali siti. Takođe, studija koja se bavila dobrobitima đumbira dokazuje da ovaj koren ima značajan uticaj na telesnu težinu i masnoću na stomaku (odnos struka i kukova). Gingeroli, u stvari, pomažu da se hrana brže vari i stimuliše telo da ubrza varenje kroz debelo crevo. Istraživanja takođe sugerišu da gingeroli mogu stabilizovati nivo šećera u krvi. Održavanje stabilnog šećera u krvi može biti ključ za gubitak težine.

Ako vam je cilj da smršate, dobro je kombinovati đumbir sa limunom, jer limunov sok, osim što sadrži veliku količinu vitamina C, može da deluje i kao sredstvo za suzbijanje apetita. Dodavanje limuna u čaj ili piće od đumbira moglo bi vam pomoći da pijete više tečnosti. Ovo vas može hidrirati i duže ćete se osećati siti. Pijte zdrav napitak od limuna i đumbira dva ili tri puta dnevno da biste maksimizirali hidrataciju i svojstva đumbira i limuna koji suzbijaju apetit.

Izvor: Sensa