Mari Kondo je popularna Japanka koja je razvila svoju KonMari metod čišćenja koji je osvojio svet. Njena uputstva se uglavnom baziraju na organizaciji prostora i jednostavnosti u cilju uklanjanja nereda. Početak proleća je idealno vreme da raščistite prostor i učinite da dom bude uredan i pun pozitivne energije. Donosimo vam savete Mari Kondo za sređivanje svake prostorije u kući, a njena glavna mantra pri čišćenju jeste - "Držite samo one stvari koje vam donose radost." i "Ne zaboravite da se zahvalite pre nego što nešto izbacite iz doma."

Evo na koje stvari treba da obratite pažnju u 5 najvažnijih prostorija u domu prema savetima Mari Kondo:

1. Dnevni boravak - Prostor za društvo i zajednicu, a ta osećanja bi trebalo da utiču na to kako su uređena. Nameštaj ne treba samo da izgleda dobro, već mora da izazvati radost. Dobar test je da ako dodirnete nešto i osetite malo uzbuđenje, čak i malo olakšanje i mir - ovo je pogodak.Imajte fiksno mesto za daljinski, kaže Kondo, i za časopise. Ali nemojte misliti  da morate da se rešite ukrasa koji vas čine srećnim, poput biljaka ili uokvirenih fotografija. Umesto toga, napravite mesta na polici da ih prikažete na promišljen način.

2. Kuhinja - Najvažnije je da kuhinju održavate čistom, a prema Mari vlaga i ulje su glavni neprijatelji čistoće. Ne čuvajte stvari na pultu blizu šporeta ili sudopere i iskoristite mogućnosti vertikalnog skladištenja hrane. Zabava bi trebalo da bude u fokusu kada je u pitanju kuhinjski dekor, kako bi sam čin kuvanja bio prijatan. Zato slobodno uključite fotografije, biljke i druge detalje zbog kojih se osećate srećnim u prostoru.

3. Spavaća soba - Vaša spavaća soba je prostor za punjenje energijom, tako da osvetljenje treba da bude mekano i blistavo. I trebalo bi da razmislite o ugrađivanju mirisa, na primer od prirodnih sveća, koji čine da se osećate srećno i spokojno, kako ističe Kondo. Perite svoje čaršave i jastučnice često - neka vaša soba uvek odiše svežinom.

4. Kupatilo i toalet - Da, čak i kupatilo može da izazove radost ako je dobro osmišljeno, a ključ je, još jednom, čistoća. Očistite kadu i ormariće i u njima ostavite samo ono što vam je potrebno. Zapitajte sebe: "Da li je ovo mesto gde bih želeo da se opustim i dugo kupam?" Ako nije, razmislite šta to treba promeniti kako bi kupatilo postalo vaša oaza za opuštanje. Toalet je bukvalno deo za detoksikaciju vašeg doma, kaže Kondo. "Važno je da energija teče kroz sebe, tako da je ne zatrpate", kaže ona. To znači da ne treba da gomilate kozmetiku, šminku i sredtsva za čišćenej na otvorenom, već da ihskladištite u kutije, ormariće i fioke. Možete nabaviti i korpe u kojima ćete držati osnovne potrepštine poput toalet papira ili praška za veš.

5. Orman - Rezervišite gornju policu koju većina ormana ima za torbe, šešire, vansezonsku odeću i sentimentalne predmete i okačite odeću koja vam je sada potrebna. Ako imate previše odeće, organizujte je u fiokama. Mari slaže odeću tako što je umotava u male komade, a zatim ih slaže u fioku. Ako ste dovoljno srećni da imate garderober, zaista pokušajte da zamislite to kao prelepu sobu. Organizujte svoj orman po redosledu od lake do teške odeće. Košulje idu u gornje fioke, a džemperi i jakne u donje. Isto važi i za materijale: Laki materijali, poput pamuka, idu gore; teže dole.

Vaš "prostor snage" - "Obavezno napravite mesto u svom domu koje je samo za vas, vaš lični prostor ispunjen samo stvarima koje volite", piše Kondo. Ako to može da bude cela soba, onda je još bolje. Ako je to samo vaš noćni ormarić ili radni sto, sjajno. Ključno je stvoriti prostor koji će vas izmamiti osmehom. Klijentkinja Mari Kondo koja provodi mnogo vremena u kuvajući napravila je set fotografija sa svojom decom i zakačila ih na tablu od plute, koju je okačila u uglu kuhinje. Zbog toga je još više zavolela kuvanje.

Teško vam je da smislite kako bi vaš prostor snage i sreće mogao da izgleda i šta da sadrži? Zamislite šta je to što bi vam nakon napornog radnog dana izmamilo osmeh kada se vratite kući, a onda napravite tu promenu.

Izvor: Sensa