Stručnjaci su otkrili da cveće pomaže u smanjenju stresa i poboljšava emocionalno zdravlje. Ovo će takođe poboljšati vaše razmišljanje u svakodnevnim aktivnostima.

Poklonite cveće sebi, stavite na vidljivo mesto gde ćete ga videti tokom dana i u trenu će vam biti bolje. Cveće izvrsno deluje na osobe koje su tužne, jer im daje osećaj sigurnosti i zadovoljstva. Smanjuje teskobu, teške misli i nervozu, a sve to zamenjuju zahvalnošću, radošću i zadovoljstvom.

Učinak cveća na mozak

Cveće je najdostupniji lek koji pomaže da promenite svoja osećanja. Žive boje i sveži miris uveravaju vaš mozak da se događa nešto posebno. Osim toga, izazivaju osećanja poput poverenja, ljubavi i podrške.

Cveće utiče na kreativnost i produktivnost

Osećate li da vam nedostaje produktivnosti? Teško vam je da bilo šta radite? Kupite sebi buket cveća! Cveće i biljke će pozitivno uticati na vašu produktivnost i kreativnost. Kupite buket cveća ili neku od zelenih biljaka, stavite je na svoj radni sto i gledajte kako deluje.

Cveće izražava ljubav

Ima li vaša prijateljica ili majka problema u poslednje vreme? Vidite li da su neraspoložene i potrebna im je topla reč i zagrljaj? Poklonite im buket ili neku biljku. To će im dati do znanja koliko su vam važne i koliko ih volite. Buket možete da ukrasite i prijateljskom porukom na kojoj možete napisati koliko vam znače.

Cveće stvara intimnost i jaču povezanost

Da li ste ikada primetili da kada poklanjate cveće sledi topli zagrljaj ili stisak ruke? Nakon više od dve godine pandemije, ljudski kontakti su se jako smanjili, a ceo svet se preselio na internet. Zbog toga se povećao broj usamljenih ljudi. Ali ljudi su društvena bića kojima je potrebna bliskost i intimna povezanost. Posetite prijatelje i dajte im cveće ili zelenu biljku. Tako će vas se, kad god ga pogledaju, setiti.

Cveće takođe utiče na fizičko zdravlje

Imate li visok krvni pritisak zbog stresa? Cveće vam može pomoći u tome. Ne samo da pozitivno utiče na emocionalno, već i na fizičko zdravlje. Smanjuje negativne emocije, a posledično i krvni pritisak i oslobađanje kortizola (hormona stresa).

Izvor: Sensa.hr/Karmen Miletić