Svi znamo koliko je kvalitetan san potreban i uvek je jedna od istaknutih preporuka u zdravstvenim preporukama. Mnogo se bolje osećamo kada smo naspavani i kada redovno imamo dovoljno sna, s obzirom da se kroz san obnavljamo.

Najčešće na naš san utiču naše misli. Ukoliko ste u stresu, strahu, zabrinutosti, tuzi, ljutnji ili sličnim negativnim emocijama – to uveliko može da utiče na kvalitet sna. Negativna stanja i misli mogu da doprinesu da ne možete da zaspite ili se budite usred noći. Naše misli i naša stanja najodgovornija su za kvalitetu našeg sna. Iz istog razloga korisno je imati alate koji vam pomažu kako da se nosite sa stresom, sa strahovima i zabrinutošću. Tapkanje, odnosno EFT je jedna vrlo moćna tehnika koja smanjuje nivo stresa za samo pet do 10 minuta korišćenja. Ima i raznih drugih tehnika koje vam mogu pomoći. Bitno ih je primenjivati, jer bez primene nama željene manifestacije.

Naš prostor uveliko utiče na nas i može nam pomoći ili odmoći u našim nastojanjima. Za kvalitetan san bitno je da je prostor naše spavaće sobe uređen harmonično. Svakako je važno da nemamo nered u spavaćoj sobi. Nije dobro da je u sobi puno razbacanih stvari, da je na stolici naslagan veš za peglanje... To daje osećaj nezavršenosti obaveza i nikako ne podstiče odmor i intimu. Bitno je da je soba oslobođena od nepotrebnih stvari i nameštaja.

Zračenje i sadržaji

Za kvalitetan san bitna je i naša elektronika. Da bi se kvalitetno i zdravo naspavali preporučujem gašenje WI-FI. To nam je u protivnom nepotrebno zračenje koje sa jednim klikom možemo da rešimo. Bar za svoj dom.

Nadalje, što se elektronike tiče, jedan segment je mnogima jako težak, a to je mobilni telefon i/ili laptop. Sadržaji koje gledamo mogu da nas zabavljaju, čak i ako su edukativni i jako pozitivni, na žalost podstiču aktivnost u mozgu i budnost, a time odmažu telu da se priprema za odmor.

Nije dobro da se u spavaćoj sobi nalazi ni oprema za vežbanje ili za rad (laptop), jer to pdstiče aktivnost, a to se kosi sa energijom koju treba da ima spavaća soba. Ona treba da pruži energiju mira, odmora i intime.

Takođe nije dobro imati televizor u spavaćoj sobi, osim što zrači, nikako se nije dobro uspavljivati gledajući ga. S obzirom na to da je bitno da sami određujete koji sadržaji će ulaziti u vašu podsvest, verujem da ne želite da se u vašoj podsvesti množi energija agresije, nasilja, besa, straha ili sličnih negativnih emocija – a navedeno može da se događa ako neposredno pre spavanja gledate agresivne sadržaje ili sadržaje koji podstiču energiju straha. Čak i ako nemate televizor u spavaćoj sobi, nije dobro sadržaje koji podstiču navedene emocije gledati pre spavanja.

Nameštaj i položaj kreveta

Podstiče se malo nameštaja, samo krevet i ormari koji svojom veličinom i bojom ne smeju da guše prostor. Za krevet je najpovoljnije da je od drveta i da ima više uzglavlje, ali nikako ne previsoko da ne bi svojom veličinom asocirao na nadgrobnu ploču. Više uzglavlje daje osećaj zaštite i sigurnost, a u praktičnom smislu, naslon kod čitanja ili komunikacije sa partnerom. Bitno je da se vrata za spavaću sobu sa kreveta vide dijagonalno. Dakle, nikako nije dobro da je krevet tačno nasuprot vratima – jer ta pozicija ima jako loše feng šui značenje.

Boje i materijali

Feng šui znanje nas povezuje sa prirodom. Tako se kroz feng šui savete uvek naginje prirodnim materijalima. Važno je da su i naša posteljina i odeća za spavanje od prirodnih materijala – kao što su pamuk ili svila. Nikako nije dobro da su nam boje u spavaćoj sobi tamne ili jarke. Boje koje nikako nisu dobre za naše zdravlje u spavaćoj sobi su crna, smeđa, tamno plava, ljubičasta, crvena. Te boje treba generalno izbegavati u velikim količinama i u drugim prostorijama. Poželjne su pastelne, nežne boje. Koje tačno, zavisi od strana sveta, od vaših ki brojeva i od letećih zvezda, a to vam može izračunati i predložiti osoba koja se bavi feng šui savetovanjima.

Preporuka je da se prozor preko noći ostavi otvoren, tako da vazduh može da struji kroz prostor.
Ono što vam može pomoći za lakši ulazak u san je čaj od kamilice koji možete piti pre spavanja ili neki sličan čaj uz čitanje nekoliko stranice lagane knjige.

Ako uz primenu svih navedenih saveta i dalje imate problem sa spavanjem, možda bi trebalo da proverite radiesteziju. Podzemne vode i mreže podzemnih čvorova mogu loše da utiču na zdravlje, zato je važno proveriti i preduzeti napraviti kontra mere ako je potrebno.

Izvor: Sensa.hr/Nikolina Balenović, intuitivna i dipl. feng šui savetnica