Osim što je dobra za ljudsku ishranu jer oboluje gvožđem, kopriva je dobra i za biljke jer sadrži azot, važan mineral koji je neophodan za rast, plodnost i bujnost. Od koprive može da se naprvi ekološko, organsko đubrivo za zalivanje cveća i povrća koje ne samo da ne šteti životnoj sredini već je podjednako efikasno kao veštačko đubrivo. Evo kako se pravi:
Uberite jedan kilogram sveže koprive I potopite u kantu sa oko 10 l vode. Nemojte da je punite do vrha, ostavite malo slobodnog prostora jer će usled procesa fermentacije tečnost peniti. Prekrijte nekom mrežicom ili gazom i ostavite na suncu da stoji nekoliko dana, a povremeno promešajte sadržinu. Kada je proces gotov, znaćete po tome što je tečnost dobila tamnu boju i neprijatan miris.
Kada je đubrivo gotovo, provedite tečnost, a pre pre upotrebe je obavezno razredite s vodom, otprilike u razmeri 1:10. Zalivanjem ovim prirodnim preparatom biljke jačaju, postaju bujnije i otpornije na bolestii štetočine.
Izvor: Sensa