Ivanka Milenković, biolog, na placu iznajmljenom od PKB primenjuje novu tehnologiju koju je sama razvila i uzgaja šampinjone i bukovače, koje prodaje širom Evrope.

Biolog Ivanka Milenković iz Beograda u svojoj firmi „Ekofungi“ proizvodi pečurke iz soca od kafe.

Čak 95 odsto šampinjona i bukovača niklih iz soca od kafe Ivanka izvozi na tržište zemalja EU, dok svega pet procenata otkupljuju najbolji restorani i kafane u Beogradu.

Vitamin D u pečurkama: 100 puta jača doza zahvaljujući suncu...

- Radila sam u Institutu za naučno istraživački rad pri Poljoprivrednom kombinatu Beograd (PKB), ali sam spletom raznih okolnosti počela da razmišljam o sopstvenom biznisu. A on je nastao kao posledica toga što sam u Holandiji, gde sam početkom devedesetih završila postdiplomske studije, naučila da nauka, ako se ne primenjuje u praksi, ne ispunjava svoj cilj. Od PKB sam 2000. godine iznajmila plac i započela proizvodnju gajenih jestivih gljiva, koja je po svemu bila inovativna. Ideja je bila da proizvodnja bude eksperimentalno polje za primenu naučnoistraživačkih rezultata kolega sa univerziteta - kaže Ivanka.

U svojoj firmi je sa kolegama razvila tehnologiju za iskorišćavanje različitih vrsta otpada u proizvodnji gljiva.

- Jedan od takvih otpada, možda i najatraktivniji, jeste soc od kafe. To je naša tehnologija koja doživljava ekspanziju. Primenljiva je u najrazličitijim okolnostima, a naročito tamo gde su velike količine tog otpada, poput restorana i velikih korporacija. Soc od kafe dokazuje da uspešan biznis može da se razvije i na tako neobičnim materijalima - ističe Ivanka.

PageBreak

Organizovana edukacija za proizvođače pečuraka

Ona naglašava da je njeno preduzeće tipičan primer cirkularne ekonomije, koja rezultira organski sertifikovanim proizvodima.

- Naša kompanija svakog meseca organizuje edukaciju za proizvođače pečuraka iz inostranstva, od Španije, Irske, Francuske, Engleske, Holandije i Belgije do Australije, Indije i Tajvana. Edukujemo ih da uz našu pomoć započnu posao. Javila nam se jedna koleginica iz Paragvaja koja je uspešno primenila našu tehnologiju - naglašava Ivanka.

Kako je najbolje pripremati pečurke...

Ivanka Milenković objašnjava da je sa kolegama razvila postupak dehidratacije gajenih jestivih gljiva, koji primenjuje i na povrću.

- To je postupak analogan sušenju različitih proizvoda na suncu i vetru. Izvozimo samo suve pečurke, a tom istom tehnologijom sušimo i povrće koje kupujemo od organskih proizvođača. Mi smo proizvođači premijum hrane i nemamo nameru da ulazimo u velike trgovinske lance - kaže Ivanka i dodaje da se nada da će izvoziti i u Rusiju.

Izvor: Kurir