Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto treba da vežbamo hata jogu: evo kako da u sebi probudite moćnu i lekovitu kundalini energiju

Hata joga zapravo predstavlja veličasntvenu nauku o unutrašnjem buđenju čoveka i njegovih mogućnosti!

  Izvor: Foto: Profimedia

Hata joga je najzastupljenija grana joge danas. Širom sveta održavaju se časovi hata joge za dobrobit fizičkog i mentalnog stanja čoveka i, u najvećoj meri, sastoje se iz fizičkih položaja ili asana i njima se u svakom slučaju poklanja daleko najveća pažnja.

U zaostavštini klasične joge nailazimo na nekoliko važnih tekstova o hata jogi, kao što su Hata joga pradipika, Geranda samhita, Gorakša samhita i Hata joga ratnavali koji su nastali između 6. i 9. veka nove ere. U upanišadama takođe nalazimo reference o hata joga praksama, a upanišade su nastale pre Budizma (6. vek pre nove ere). Ako uzmemo u obzir činjenicu da oralna tradicija drevnih znanja u koja spada i joga, prethodi vekovima nastanku pisanih tekstova, možemo da zaključimo da je hata joga prisutna u ljudskoj rasi oko tri hiljade godina, a moguće je i znatno duže.

Povezane vesti

Analizirajući značenje same reči u njenom izvornom obliku na Sanskritu – „Hatha“, nailazimo na dva korena. Prvi je „HAM“ – koji predstavlja sunčevu energiju, vitalnu silu koja se ispoljava kao dinamizam i ekstrovertnost kroz dominantnu aktivnost simpatičkog nervnog sistema i leve moždane hemisfere, a sa kojom možemo da stupimo u kontakt preko desne nozdrve. Drugi koren je „THAM“ – i predstavlja mesečevu energiju, mentalnu silu koja se ispoljava kao prijemčivost i introvertnost kroz dominantnu aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema i desne hemisfere mozga, a sa kojom možemo da stupimo u kontakt preko leve nozdrve.

Drugim rečima, „Ha“ u Ha-Ta jogi predstavlja pranu (vitalnu silu), a „Tha“ predstavlja um. Proizilazi da Hata joga predstavlja stanje ravnoteže, ujedinjenje prane sa umom. Kada se prana spoji sa umom, kada vitalna sila osvetli celokupno područje ljudskog uma, veličanstveni događaj se desi u čoveku – buđenje više svesti. Ovo je osnovni smisao hata joge, koji kao da da nam izmiče dok pažnju uglavnom usredređujemo na rad asana i brigu o fizičkom telu. Ono što se još češće previđa jeste činjenica da hata joga ne označava samo spoj prane i uma, već, po rečima Swami Satjanande Saraswatija, spoj prane i uma sa Sopstvom.

Kroz kičmenistub pružaju se tri glava pranična (energetska) toka (na sanskritu „nadi“): ida, pingala i sušumna. Ida nadi provodi negativno naelektrisanje, mentalnu silu, chitta shakti, koja hrani i zapravo čini naš um. Pingala nadi provodi pozitivno naelektrisanje, vitalnu silu, prana shakti, koja napaja i zapravo tvori naše fizičko telo. Centralnim kanalom kičmene moždine pruža se treći tok, sušumna nadi, neutralna sila čiste spirtualne energije. Najčešće nalazimo objašnjenja da je hata joga sjedinjenje ide i pingale, prane i uma. Ali hata joga je, zapravo, sjedinjenje ide i pingale sa sušumnom – sjedinjenje, potpuno spajanje i ravnoteža prane, uma i spiritualne svesnosti.

Kada se ovo desi, veličanstveni događaj se odigra u čoveku – budi se do tada neispoljena primalna kreativna energija u bazi kičmenog stuba i, postepeno, teče uzlaznom putanjom do epifize, žlezde u mozgu.

Ovaj energetskipotencijal sadrži sve mogućnosti i načine na koje se možemo razviti i ispoljiti kao biće, uslovljeni genetskim i karmičkim formulama kojima smo neminovno izloženi (kao što u žiru leži hrast, samo ga ne vidimo, a kakav će hrast izrasti zavisi od uticaja sredine i njegovog nasleđenog, ili kako to modernim jezikom kažemo, genetskog potencijala). Ovaj sveukupni potencijal i moć našeg bića, zove se Kundalini Šakti – primalna snaga. Ona spava u svima nama, ili mi spavamo u njoj, kako hoćete, u glavnom ona čeka i zove nas da se probudimo. Budimo se prilježnom praksom hata joge i Kundalini se uspinje sušumna kanalom kroz kičmeni stub, da bi se sjedinila sa pranom i umom idom i pingalom u ađna čakri (epifizi) u centru mozga. Ovo sjedinjenje ide, pingale i sušumne, prane, uma i Kundalini – jeste hata joga.

Buđenje Kundalini je tema i fokus hata joge.

Potom, nakon ovog događaja, Kundalini nastavlja da se nežno uspinje do temena glave gde se, u sahasrara čakri, spaja sa celokupnom svešću i svojim bleskom je osvetli, ili kako se nekad kaže, „prosvetli“. Svest, osvetljena neograničenom moći kundalini, doživljava ekspanziju, buđenje, i javlja se iskonska duhovna spoznaja da je naša svest istovetna sa kosmičkom svešću, da smo jedno sa njom, ma kako volimo da je nazovemo (Bog, Kosmička Svest, Tvorac…). Ovaj događaj, ovo sjedinjenje, jeste zapravo joga, to čuveno jedinstvo bića o kome se danas toliko govori. Dakle, konačan cilj hata joge jeste joga.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj