Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 vežbe disanja koje sprečavaju bolest štitne žlezde

Pored uobičajenih terapija koje nam mogu pomoći ukoliko imamo problema sa tiroidnom žlezdom, značajno možemo sebi pomoći i ukoliko primenimo nekoliko tehnika disanja. Saznajte koje.

  Izvor: Shutterstock

Ujjayi je najdelotvornija pranajama kod tiroidnih problema. Ona deluje na oblast grla, i njeni opuštajući i stimulišući uticaji verovatno su posledica stimulacije refleksnih puteva u oblasti grla (što je povezano, na primer, s povraćanjem, disanjem, gutanjem), koje kontrolišu moždane ćelije i hipotalamus. Ova vežba takođe uspostavlja direktan pristup praničkim i psihičkim mrežama, podstrukturama metaboličke aktivnosti. Ujjayi je osnova vishuddhi shuddhi i ajapa japa, koje su veoma moćne vežbe u jogi, i treba ih praktikovati tek pošto pacijent savlada osnovne veštine.

Povezane vesti

Nadi shodhana pranajama je korisna za rebalans metabolizma kroz uticaj na idu i pingalu. Sheetail i seetkari, disnje koje rashlađuje, dragoceno je kod povećane funkcije tiroidne žlezde, jer hladi previše aktivno, hipermetaboličko i zato pregrejano telo.

Bhastrika pranajama se koristi kod snižene funkcije tiroidne žlezde zbog njenog efekta zagrevanja, to jest, mogućnosti da ubrza metabolizam.

Povezane vesti

Jalandhara bandha vrši pritisak na tiroidnu žlezdu i trebalo bi pažljivo da se uključi u pranajamu, pošto se početne vežbe u potpunosti savladaju. Da bi se povećao efekat pranajame, mogu se dodati i druge bande. Naravno, u perspektivi, najmoćnije tehnike koje regulišu ne samo rad tiroidne žlezde već i celog endokrinog sistema jesu moćne maha bandha, maha mudra i maha bheda mudra. Njih mogu da savladaju samo napredni učenici joge.

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj