Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako balansirati Marsov energetski centar

Energija prve ili Marsove čakre obezbeđuje nam preživljavanje u materijalnoj realnosti. Ona daje temelj našem fizičkom telu i identitetu i sposobnost materijalizacije (hrana, kuća, zdravlje, sigurnost, novac)...

  Izvor: Dalibor Danilović

Funkcija Muladhare, tj. prve čakre, jeste održavanje fizičke snage, zdravlja i izdržljivosti.

Marsov energetski centar (prva čakra/Muladhara) je temelj svih ostalih energetskih centara i predstavlja naš animalni nivo postojanja i našu povezanost sa najstarijim delovima mozga i instinktima.

Marsova energija ide iz dna kičme "nadole", kroz prepone, butine i potkolenicu do stopala, a odatle nastavlja u zemlju, formirajući koren (Saturn). Prvi centar (Mars) u balansu je kada je povezan sa sedmim centrom - Saturnovim, koji natus uzemljuje i daje mu stabilnost. To je zbog toga što Mars prirodno egzaltira u ovom zemljanom znaku koji je pod upravom Saturna (Jarac). Ovaj energetski centar je temelj svih ostalih energetskih centara, jer je njegova funkcija da odgovori na svaki impuls koji na bilo koji način ugrožava preživljavanje. Prva čakra je u balansu kada je povezana sa sedmom (krunskom) čakrom tj. Saturnovim centrom.

Kako je Marsov energetski centar odgovoran za preživljavanje na nivou fizičkog tela, najčešći okidač za njegovo aktiviranje je strah. Čim osetimo da smo ugroženi, odmah se uključuje adrenalni mehanizam koji prvoj čakri daje energetsku dozu koja priprema organizam za bori se ili beži reakcije. Fizičke manifestacije disbalansiranosti prve čakre su opšti manjak energije, promena apetita, hronična hladnoća, umor i iscrpljenost...

Vežba povezivanje Saturn-Mars

Pripremu za vežbu započinjemo ulaskom u mir, tišinu i jedinstvo sa sobom. Sednemo u položaj leptira i u početku mašemo kolenima kao leptir, tako da otvorimo prepone, a zatim sa udahom stavimo dlanove na kolena i spustimo ih ka podu onoliko koliko nam je udobno. Zadržimo dah, zavibriramo zvuk OM tri puta i sa izdahom izađemo iz položaja. Sve vreme radimo zatvorenih očiju i sa koncentracijom na sedmi energetski centar (krunska/sedma čakra).

Kroz ovu vežbu oživljavamo komunikaciju (aspekte) Saturna sa Marsom (prva čakra). To se posebno odnosi na balansiranje izazovnih planetarnih aspekata spram Saturna koje osoba ima u svom horoskopu, ali i osnaživanje postojećih povoljnih aspekata. Ova vežba daje natusu balansiranost koja se izražava kao dubok osećaj snage i sigurnosti u dnu kičmenog stuba.

Prema energetskoj astrologiji naši energetski centri ili čakre su u interakciji sa sedam glavnih planeta. Čakre predstavljaju fiziološke kapije kroz koje se mentalna, emotivna i energetska realnost pretvara u fizičku a planete su njihovi kosmički odrazi u ogledalu. Povezanost čakri i planeta omogućava nam da preko natalne karte i skeniranja čakri dođ emo do suštinskih emotivnih, mentalnih i energetskih okretaca naše licnosti, a energetske vežbe su jedan od nacina da se poprave ili unaprede kvaliteti svake čakre.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj